Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Καράτζη: Ποια είναι η κρητική εταιρεία που εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία ειδών συσκευασίας BSK & Lakufol Kunststoffe

Καράτζη: Ποια είναι η κρητική εταιρεία που εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία ειδών συσκευασίας BSK & Lakufol Kunststoffe

Περαιτέρω διείσδυση στη γερμανική αγορά επιδιώκει ο όμιλος Καράτζη, καθώς απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στην γερμανική εταιρεία BSK & Lakufol Kunststoffe GmbH, με δραστηριότητα σε είδη αγροτικής συσκευασίας.  Η Καράτζης, με επικεφαλής τον Αντώνη Καράτζη, και έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, κατέχει ηγετική θέση στην κατασκευή καινοτόμων υλικών διχτυών, ενώ έντονη είναι η παρουσία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό, διαθέτοντας μεταξύ άλλων τα πεντάστερα και βραβευμένα ξενοδοχεία Nana Beach και Nana Princess.

Η εξαγορά που μόλις ανακοίνωσε στη Γερμανία η εταιρεία Καράτζης, πραγματοποιείται με σκοπό την περαιτέρω ισχυροποίηση της βιομηχανικής και εμπορικής της παρουσίας, στις διεθνείς αγορές ειδών συσκευασίας.

Η συμφωνία με τη Volton, η ενέργεια και ο τουρισμός

Ο όμιλος Καράτζη, με έδρα την Κρήτη κινείται σε τρεις άξονες: τη βιομηχανία, τα ξενοδοχεία και τα  φωτοβολταϊκά, αναπτύσσοντας δράση από τις κατασκευές και τον τουρισμό, μέχρι την παραγωγή ενέργειας και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ξεκινώντας το 1974 με ένα μικρό εργοστάσιο στην Ελλάδα, ο όμιλος εξελίχθηκε σε διεθνή ηγέτη με ενεργή εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Μελιδοχώρι, ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, Λάρισα) και ένα στη Γερμανία (Kusey) με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής μεγαλύτερη των 25.000 τόνων, ενώ έχει παρουσία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Οι πωλήσεις του ομίλου ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ.

Πριν από μερικούς μήνες, η απόφαση της Καράτζης, να πουλήσει στη Volton την εταιρεία ΚΕΝ (πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας) απασχόλησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ την υποχρέωσε να ανακοινώσει το τίμημα της εξαγοράς, το οποίο ανήλθε στα 14,1 εκατ. ευρώ, έχοντας θετική επίδραση στα οικονομικά της αποτελέσματα.  

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσει  στον τουριστικό τομέα, ο όμιλος διαθέτει δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων στην Κρήτη, το Nana Beach και το Nana Princess), που έχουν πάρει το όνομά τους από τη σύζυγο του ιδρυτή Μιλτιάδη Καράτζη και μητέρα του βασικού μετόχου, Αθηνά.

Τα τελευταία χρόνια, δε, ο όμιλος επιχειρεί δυναμική διείσδυση και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2010, με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κατερίνη, Λάρισα, Βοιωτία και Ηράκλειο.

Η νέα γενιά Καράτζη

Στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται ο 44χρονος Αντώνης Καράτζης, που διαδέχθηκε το 2015, στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου τον πατέρα του Μιλτιάδη Καράτζη, του οποίου την επιχειρηματική πορεία και το φιλανθρωπικό έργο, μετά το θάνατό του, τίμησε ο Δήμος Ηρακλείου, δίνοντας το όνομά του, σε έναν από τους δρόμους της πόλης.

Ο Α. Καράτζης ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως χειριστής πλεκτομηχανών στο εργοστάσιο κατασκευής υλικών διχτυών του πατέρα του στο Ηράκλειο Κρήτης το 1993 και μέσα σε τέσσερα χρόνια έγινε διευθυντής πωλήσεων για όλο τον όμιλο επιχειρήσεων Καράτζη και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος το 2001. Στην πορεία της καριέρας του έχει εφεύρει και καθιερώσει πλήθος βελτιώσεων στην κατασκευή διχτυών και συσκευασιών.   Υπό την καθοδήγησή του ο όμιλος επέκτεινε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στους κλάδους του Τουρισμού και της Ενέργειας με την προσθήκη του 5* ξενοδοχείου Nana Princess και του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας KEN. Όσον αφορά τις επιχειρηματικές του επιλογές, ο ίδιος έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του πατέρα του, ότι μία επιχείρηση για να είναι πετυχημένη πρέπει να προσανατολιστεί στις εξαγωγές.  

Πέρα από τα επιχειρηματικά, ο Α. Καράτζης είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, ενώ έχει αφήσει το στίγμα του και στον αθλητισμό, καθώς για ένα διάστημα διετέλεσε αντιπρόεδρος στον ΟΦΗ. Το 2018, όταν ο ποδοσφαιρικός σύλλογος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα που τον εμπόδισαν να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ελλάδας (Superleague), ο ίδιος, αγόρασε μερίδιο του συλλόγου, δωρίζοντας στη συνέχεια τις μετοχές στον νέο Πρόεδρο του συλλόγου, Μιχάλη Μπούση.    Επιπλέον, ο Α. Καράτζης είναι επίτιμος πρόξενος της Νότιας Κορέας και επίσημος πρόξενος του Βασιλείου του Βελγίου στην Κρήτη.

To deal με τους Γερμανούς 

Όσον αφορά την νέα εξαγορά, η BS K& Lakufol Kunststoffe έχει έδρα στο Henfenfeld της Γερμανίας. Εξειδικεύεται στην παραγωγή πολυστρωματικών φιλμ ενσίρωσης τελευταίας τεχνολογίας, με συνεχή βελτίωση των υφιστάμενων και ανάπτυξη νέων ειδών αγροτικής συσκευασίας. Ανάμεσα στα αγροτικά προϊόντα τα οποία παράγονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας συγκαταλέγονται τα  Agra-stretch, Netfol, SILAPAC, SilaECO Power Net και SILAPRESS, ενώ παράλληλα παρέχονται λύσεις και για βιομηχανικές συσκευασίες.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος Καράτζη προχώρησε σε μια ακόμη αναβάθμιση του μηχανολογικού του εξοπλισμού επενδύοντας στην εγκατάσταση ενός extruder τελευταίας τεχνολογίας του οίκου Costruzioni Meccaniche Luigi Bandera SpA. Η ανωτέρω επένδυση έρχεται να προσθέσει 4.500 τόνους παραγωγής, στην ήδη υπάρχουσα δυναμικότητα της BSK & Lakufol Kunststoffe, σε ετήσια βάση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις