Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Καταθέσεις από Ελβετία, Μάλτα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες «επιστρέφουν» στις ελληνικές τράπεζες

Καταθέσεις από Ελβετία, Μάλτα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες «επιστρέφουν» στις ελληνικές τράπεζες

Στις ελληνικές τράπεζες «επιστρέφουν» καταθέσεις από Ελβετία και Λουξεμβούργο μέχρι Μάλτα, Λιχτενστάιν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι καταθέσεις μάλιστα αυτές έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων καταθέσεων, από χρήματα που βρισκόντουσαν καλά κρυμμένα σε «σεντούκια» και «στρώματα».

Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο newsit.gr: «Η αύξηση των καταθέσεων εν μέσω πανδημίας ήταν θεαματική. Πελάτες της τράπεζας με τακτικές επισκέψεις στα καταστήματα κατέθεταν μετρητά που μέχρι πρότινος διατηρούσαν στα σπίτια τους, από την περίοδο που η οικονομική αβεβαιότητα ήταν σε έξαρση. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι οι καταθέσεις γίνονται με μικροποσά και σε τακτικές επισκέψεις».  Πρόκειται για χρήματα που μικροκαταθέτες είχαν «σηκώσει» από τις τράπεζες και διατηρούσαν καλά κρυμμένα στο σπίτια τους.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταθέτες που είχαν «εξάγει» τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, από Ελβετία και Λουξεμβούργο μέχρι Μάλτα και Λιχτενστάιν, τα επαναφέρουν σε ελληνικές τράπεζες, ανεβάζοντας έτσι και το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων.

«Εάν δεν υπήρχε η αβεβαιότητα στην οικονομία που προκαλεί η υγειονομική κρίση κι εξαιτίας της αναστέλλονται επενδυτικά σχέδια, τότε θα μπορούσαμε να δείξουμε την ικανοποίησή μας» τονίζει το τραπεζικό στέλεχος.

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις

Η βελτιωμένη ρευστότητα των τραπεζών αποτυπώνεται στο σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας Της Ελλάδος, έως τα τέλη Νοεμβρίου ανέρχονταν σε 158,7 δις. ευρώ. Μόνον, οι ιδιωτικές καταθέσεις είχαν παρουσιάσει τον Νοέμβριο αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι, μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2010, η χειρότερη χρονιά από πλευράς εκροών στις τραπεζικές καταθέσεις, ήταν το 2015, αφού μέσα σε διάστημα λίγων μηνών το υπόλοιπο καταθέσεων μειώθηκε κατά 37 δισ. ευρώ. 

Στο ναδίρ υποχώρησαν οι καταθέσεις το 2017, όταν περιορίστηκαν στα 118,99 δις. ευρώ.  Η σταδιακή  ανάκαμψη των καταθέσεων ξεκίνησε από το 2018 και η κορύφωσή της επενδυτικής εμπιστοσύνης αναμενόταν ότι θα φανεί το 2020. 

Η έλευση, ωστόσο, της πανδημίας του κορονοϊού ανέκοψε την αισιοδοξία.  Σχετικά με την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται στις τράπεζες το τελευταίο διάστημα, παράγοντες της αγορές, τονίζουν ότι και αυτή η κίνηση στέλνει τα δικά της μηνύματα στην αγορά.  

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις