Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η καθαρή έξοδος θολώνει από Τσακαλώτο και Ρέγκλινγκ – Στενή η επιτήρηση την επόμενη ημέρα

Η καθαρή έξοδος θολώνει από Τσακαλώτο και Ρέγκλινγκ – Στενή η επιτήρηση την επόμενη ημέρα

Όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία ορόσημο, την 20η Αυγούστου, για την έξοδο της Ελλάδος από το Μνημόνιο, τόσο περισσότερο θολώνει η προοπτική αυτή.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα θα είναι δύσκολη, έστω και να όλοι πιστεύουν ότι θα είναι λιγότερο δύσκολη, από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

Χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε να επιβεβαιώσει ότι την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος θα ακολουθήσει μια ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία. Την ίδια ώρα ο Κλ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι ναι μεν η Ελλάδα μπορεί να βγει από το Μνημόνιο, ωστόσο η επιτήρηση μπορεί να γίνει ακόμη πιο στενή.

Ο υπουργός αποκαλύπτει σταδιακά τις βασικές πτυχές που θα έχει το κουστούμι της εποπτείας που ράβουν οι  δανειστές για την Ελλάδα. Ενώ αρχικά είχε μιλήσει για ένα «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» χθες ομολόγησε στους Financial Times, ότι «οι αξιολογήσεις της Ε.Ε θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο». Δηλαδή οι δανειστές θα επισκέπτονται τη χώρα μας περισσότερες φορές το χρόνο σε σχέση με τώρα που βρισκόμαστε ακόμα σε πρόγραμμα.  Η δήλωση Τσακαλώτου είναι αποκαλυπτική της «σφικτής» παρακολούθησης που θα συνεχίσει να έχει η χώρα από τους θεσμούς (σ.σ. η δήλωση Τσακαλώτου δεν αναφέρει πουθενά το ΔΝΤ…)  μετά τον Αύγουστο του 2018.

Και επειδή αυξημένη εποπτεία χωρίς νέο μνημόνιο ή προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μπορεί να υπάρξει μάλλον ο υπουργός Οικονομικών είναι σαν παραδέχεται ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας… Η χώρα θα παραμείνει σε μνημονιακά δεσμά ενώ νέοι σκληροί «όροι» για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα (πέρα από τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο) θα τεθούν στα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ).

Σε ό,τι αφορά το σημερινό άτυπο Eurogroup στη Σόφια, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος δέχθηκε δριμεία επίθεση ακόμα και από την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ χθες το μεσημέρι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για επίσπευση της τέταρτης  αξιολόγησης και για περαιτέρω επεξεργασία του Ολιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του.

Από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί μόλις τα 12 με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να είναι ενοχλημένοι από αυτή την στασιμότητα με αποτέλεσμα το νέο μήνυμα τους προς την Αθήνα θα είναι: Δεν κλείνει τίποτα αν δεν κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση. Επομένως μεταμνημονιακή εποπτεία και χρέος προβλέπεται να μπουν σήμερα στο τραπέζι, αποφάσεις όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Ήδη πάντως το ορόσημο για συμφωνία πακέτο έχει μετατεθεί για το Eurogroup της 12ης  Ιουλίου ενώ στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός έκτακτου Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, εφόσον παραβιασθεί και αυτή η ημερομηνία για συνολική συμφωνία.

Στενή παρακολούθηση

Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν φαίνεται απαραίτητο» για την Ελλάδα να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.

«Οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την Ελλάδα, αλλά αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο και να επιστρέψει στις αγορές» ανέφερε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, θα μπορούσαν να επισκέπτονται την Αθήνα πιο συχνά από ότι συνηθίζεται σε αυτή την κατάσταση.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εκτελούν αποστολές παρακολούθησης δύο φορές το χρόνο σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, αλλά για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις φορές σε ένα έτος.

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί. Θα είναι μάλλον λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από ότι κάνουμε σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν γνωρίζουν ακόμα αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δώσει χρήματα στην Αθήνα, παρατηρεί το CNBC. Προσθέτει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να εκταμιεύσει κάποια κονδύλια μόλις ικανοποιηθεί η ελάφρυνση του χρέους που θα παράσχει η Ευρώπη στην Ελλάδα – αλλά το θέμα είναι σε εξέλιξη.

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι απομένουν μόνο τέσσερις μήνες μέχρι να λήξει το πρόγραμμα και ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ «ξεμένουν από χρόνο». Τονίζει τέλος ότι η πλήρης «ενσωμάτωση» του ΔΝΤ θα δώσει αξιοπιστία στο πρόγραμμα, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα αλλά και στις αγορές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις