Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Καύσιμα: Έρχεται νέα «εκτίναξη» τιμών στην αντλία – Που αναμένεται να φτάσει η βενζίνη και το πετρέλαιο

Καύσιμα: Έρχεται νέα «εκτίναξη» τιμών στην αντλία – Που αναμένεται να φτάσει η βενζίνη και το πετρέλαιο

Πήραν ξανά την ανηφόρα οι τιμές στα καύσιμα, απόρροια αφενός της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και αφετέρου της συνέχισης της κατρακύλας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται και νέο άλμα στις λιανικές τιμές των καυσίμων με κάποιες εκτιμήσεις για την Αττική να ανεβάζουν την τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη στην περιοχή των 2,1 έως 2,15 ευρώ το λίτρο από λίγο κάτω από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα.

Σημαντική άνοδος προβλέπεται και για το diesel κίνησης να πλησιάζει εκ νέου τα 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ λίγες ημέρες πριν σε κάποιες περιπτώσεις είχε υποχωρήσει κάτω από τα 1,7 ευρώ το λίτρο.

Η εξέλιξη αυτή μόνο ευχάριστη δεν είναι για τους πολίτες που επιστρέφουν σιγά σιγά στα μεγάλα αστικά κέντρα και μαζί με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση των καυσίμων που τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα ήταν σε διαρκή πτωτική πορεία.

Χθες η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές πλησίασε τα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήταν 10 δολάρια χαμηλότερα. Και τα κακά νέα δεν σταματούν εκεί για τις τιμές των καυσίμων, αφού την λιανική τιμή εκτός από το Brent την επηρεάζει και το ευρώ που συνεχίζει να διολισθαίνει. Η άνοδος από τα χαμηλά που κατέγραψε το Brent είναι περίπου 11%.

Χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα παρέμεινε κάτω από το 1 προς ένα με το δολάριο και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 0,9967. Πριν από μία περίπου εβδομάδα ήταν στο 1,0083, παρατηρείται δηλαδή πτώση περίπου 1,15%.

Με λίγα λόγια αθροιστικά η επιβάρυνση των λιανικών τιμών του πετρελαίου είναι κοντά στο 12% σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Και αν κανείς υπολογίσει ότι η μισή επιβάρυνση (φόροι) είναι σταθερή τότε θα πρέπει να αναμένουμε μία αύξηση στις λιανικές τιμές των καυσίμων, κοντά στα 10 λεπτά το λίτρο τις επόμενες ημέρες.

Δε σταματά το ράλι τιμών στο φυσικό αέριο

Στο μέτωπο του φυσικού αέριο το ράλι δεν λέει να κοπάσει. Χθες ενδοσυνεδριακά στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας η τιμή ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα έφτασε τα 302 ευρώ. Τελικά έκλεισε οριακά πάνω από τα 290 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος χθες σημείωσε σημαντική πτώση υποχωρώντας κάτω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να διατηρείται για μεγάλο διάστημα, ειδικά μάλιστα αν η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίσει να διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα.

Αναμονή για το πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ

Στο εσωτερικό πάντως, η κυβέρνηση παρακολουθεί όλες αυτές τις εξελίξεις στο διεθνή στίβο και ανάλογα θα πράξει, τόσο σε ότι αφορά το πακέτο της ΔΕΘ, όσο και στις επόμενες κινήσεις της, ώστε να μπορέσει στο μέτρο του δυνατού, όπως αναφέρουν στελέχη της να στηρίξουν την κοινωνία.

Χθες μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι «η στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις