Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Καύσιμα: Το Brent βάζει ξανά «φωτιά» – Αλλοπρόσαλλες καταστάσεις στην ελληνική αγορά

Καύσιμα: Το Brent βάζει ξανά «φωτιά» – Αλλοπρόσαλλες καταστάσεις στην ελληνική αγορά

Η αγορά των καυσίμων μάλλον έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι οι τιμές διυλιστηρίου, ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή διυλιστηρίου για το diesel κίνησης έχει υποχωρήσει έστω και οριακά.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό που μάλλον προκαλεί έντονη ανησυχία στους καταναλωτές καυσίμων, η διεθνής τιμή του πετρελαίου συνέχισε και χθες για 6η συνεχή ημέρα την άνοδο υπερβαίνοντας αυτή την φορά τα 117 δολάρια το βαρέλι για το Brent και βάζοντας πλώρη για τα 120 δολάρια.

Ως εκ τούτου τα πράγματα δεν είναι δείχνουν τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αισιόδοξα. Το μόνο ίσως θετικό είναι το γεγονός ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου δείχνει να ανακάμπτει μερικώς και να κινείται και πάλι σε επίπεδα κοντά στο 1,1.

Χθες (26.05.2022) συνεχίστηκε η πτώση και μάλιστα σημαντική, αυτή την φορά για το diesel κίνησης. Σε κάποια μάλιστα πρατήρια μάλιστα η τιμή έχει υποχωρήσει αρκετά κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο και πλησιάζει το 1,7 ευρώ. Στην περιφέρεια η τάση αυτή δεν έχει φανεί ακόμη σε ευρεία κλίμακα.

Επίσης χθες φάνηκαν και κάποιες νέες μειώσεις, ξανά μικρές στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αλλά δεν μεταβάλλουν ουσιαστικά την μεγάλη εικόνα.

Το εντυπωσιακό ίσως στοιχείο από την χθεσινή ημέρα, είναι τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών. Σύμφωνα με αυτά στις 20 Μαΐου η τιμή διυλιστηρίου για την αμόλυβδη βενζίνη ήταν της τάξεως του 1,0245 ευρώ το λίτρο, έναντι 0,95 ευρώ το λίτρο μία εβδομάδα νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν η τιμή διυλιστηρίου δεν έχει φτάσει τόσο ψηλά. Για παράδειγμα πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν κάτω από 50 λεπτά το λίτρο και συγκεκριμένα 0,4787 ευρώ.

Η εικόνα αυτή δεν ισχύει με το diesel, αφού αντίστοιχα η τιμή στις 20 Μαΐου ήταν οριακά χαμηλότερη από την τιμή διυλιστηρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα. Και συγκεκριμένα στο 0,8989 ευρώ από 0,90 ευρώ.

Στον αντίποδα όλων η «πηγή του κακού» συνεχίζει να προβληματίζει. Το Brent σημείωσε αύξηση 3,14% και έκλεισε 117,61 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζονται το μίνι ράλι που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Βασικοί παράγοντες, η αδυναμία της ΕΕ να έχει κοινή στάση για το ρώσικο πετρέλαιο, οι ενδείξεις για μειωμένη προσφορά, το άνοιγμα της αγοράς στην Κίνα με την άρση των περιορισμών στην Σαγκάη και η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα σκηνικό, που μόνο αισιοδοξία δεν φέρνει για την πορεία των τιμών. Το αντίθετο μάλιστα, δημιουργούν συνθήκες για νέα ανοδική πορεία.

Τέλος να σημειωθεί ότι το ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1,073.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις