Παρασκευή, 3 Μαΐ
22oC Αθήνα

Καύσιμα: Βενζίνη στο 2,1 ευρώ, diesel κίνησης 1,9 ευρώ και πετρέλαιο θέρμανσης 1,6 ευρώ

Καύσιμα: Βενζίνη στο 2,1 ευρώ, diesel κίνησης 1,9 ευρώ και πετρέλαιο θέρμανσης 1,6 ευρώ

Προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνευση στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο 24ωρα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αντιδράσουν ιδιαίτερα θετικά οι αγορές με μεγάλη άνοδο στα χρηματιστήρια, αλλά και σημαντική «βουτιά» στις τιμές των εμπορευμάτων.

Ωστόσο η κατάσταση (τόσο στην Ουκρανία όσο και στις αγορές) παραμένει ρευστή και όλοι είναι συνειδητοποιημένοι ότι τα πάντα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν καλά νέα στο εξωτερικό, στο εσωτερικό οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο πραγματικά καλπάζουν και ίσως δεν είναι μακριά η ημέρα που μπορεί να βγει αληθινή η πρόβλεψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργου Ασμάτογλου, σύμφωνα με την οποία μέχρι αύριο, η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Πάντως με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, την περασμένη Τρίτη σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, η μέση τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 2 ευρώ. Μόνο σε τρεις περιοχές Λέσβο, Πέλλα και Σέρρες η τιμή είναι οριακά χαμηλότερα των 2 ευρώ.

Η υψηλότερη μέση τιμή εντοπίζεται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στο diesel κίνησης, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι σημερινές τιμές που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι, θα είναι κατά πολύ υψηλότερες. Για την μεν βενζίνη θα αγγίξουν το 2,1 ευρώ το λίτρο, για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι λίγο κάτω από το 1,6 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης ίσως υπερβεί το 1,9 ευρώ.

Στην διεθνή αγορά χθες το πετρέλαιο έκανε «βουτιά» 12% στα 112,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε βρεθεί και ακόμη χαμηλότερα στα 105,6 δολάρια.

Ανάλογη η εικόνα και για το φυσικό αέριο που πραγματικά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση κλείνοντας στα 149,5 ευρώ η μεγαβατώρα, έχοντας πτώση της τάξεως του 30,321%.

Το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν στα 349,8 ευρώ η μεγαβατώρα έχοντας μικρή άνοδο 5,5%. Πάντως τις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει το μείγμα παραγωγής ρεύματος. Για παράδειγμα χθες το φυσικό αέριο συμμετείχε με 35,65%, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 33,91%, ο Λιγνίτης 13,90%, ενώ από εισαγωγές ήταν το 8,16%.

Ράλι στα Χρηματιστήρια

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2% ή κατά 653 μονάδες στις 33.286, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο (η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών)  κατά 2,57% στις 4,277 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,59% στις 13.255 μονάδες.

Ο Dax στην Γερμανία σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες ανόδους στην ιστορία του. Κέρδισε 1.016 μονάδες έχοντας κέρδη σχεδόν 8%. Μεγάλα κέρδη είχαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 1,93% και του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,29%. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 2,7% στα 1.988,20 δολάρια η ουγκιά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις