Πέμπτη, 22 Φεβ.
15oC Αθήνα

Κίνα: Έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης θα δώσει η κυβέρνηση το 2024

Κίνα: Έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης θα δώσει η κυβέρνηση το 2024
Φωτογραφία-Reuters

Σταθεροποίηση και ενίσχυση της οικονομικής της ανάκαμψης αποφάσισε η Κίνα για το 2024, κατά την σημερινή (8.12.2023) του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ.

Συγκεκριμένα το 24μελές Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Kίνας υπό τον Σι αποφάσισε ότι θα δώσει ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, ενώ θα συνεχίσει να ακολουθεί συνετή, ευέλικτη, αποτελεσματική και στοχευμένη νομισματική πολιτική και δυναμική δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. 

Η Κίνα, όπως μετέδωσε το Xinhua «θα ενισχύσει αποτελεσματικά την δυναμικότητα της οικονομίας, θα προλάβει και θα επιλύσει οικονομικά ρίσκα, θα βελτιώσει κοινωνικές προσδοκίες, θα σταθεροποιήσει και θα ενισχύσει τις θετικές τάσεις της οικονομικής ανάκαμψης, θα συνεχίσει να προωθεί την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας και της εύλογης ανάπτυξης της οικονομίας».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και για την διαμόρφωση ενός ενάρετου κύκλου αμοιβαίας ενίσχυσης της κατανάλωσης και της επένδυσης. Πρέπει να εμβαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς κλειδιά και να συνεχίσουμε να διοχετεύουμε συνεχώς ισχυρά κίνητρα για υψηλής ποιότητας ανάπτυξη».

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας κινείται προς την εκπλήρωση του στόχου της κυβέρνησης περί το 5% αυτόν τον χρόνο, ωστόσο η σύγκριση γίνεται με ένα οικονομικά εξασθενημένο λόγω της Covid έτος 2022 και ενώ η οικονομική δραστηριότητα παραμένει άνιση.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει τους τελευταίους μήνες σε τροχιά σειρά μέτρων για την ενίσχυση της μετά την πανδημία οικονομικής ανάκαμψης, η οποία επλήγη από την κρίση στο τομέα των ακινήτων, τους κινδύνους χρέους τοπικών κυβερνήσεων, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Τους τελευταίους μήνες, η κεντρική τράπεζα έχει εφαρμόσει μικρές μειώσεις επιτοκίων και έχει διοχετεύσει χρήμα για να στηρίξει την ανάπτυξη.

Τον Οκτώβριο, η Κίνα αποκάλυψε σχέδιο για την έκδοση ομολόγων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (139,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων) προς το τέλος του έτους, αυξάνοντας τον στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού για το 2023 στο 3,8% του ΑΕΠ από το αρχικό 3%.

Σύμφωνα με το Xinhua, το Πολιτικό Γραφείο εξέτασε επίσης σχέδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τις κομματικές πειθαρχικές διώξεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις