Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Κίνα: Σενάρια νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της μείωσης των τιμών των μετοχών

Κίνα: Σενάρια νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της μείωσης των τιμών των μετοχών
Φωτογραφία-Reuters

Οι προσδοκίες αυξάνονται για πιο δυναμικές προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να σταματήσει την πτώση των μετοχών της χώρας, με τις ρυθμιστικές αρχές να σχεδιάζουν να ενημερώσουν τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για την αγορά ήδη από σήμερα (6.2.2024), σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι μετοχές των εταιρειών στις αγορές της Κίνας ανέκαμψαν περαιτέρω μετά το ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ρυθμιστικές αρχές της χώρας σχεδιάζουν να ενημερώσουν την ανώτατη ηγεσία για τις συνθήκες της αγοράς και τις τελευταίες πρωτοβουλίες πολιτικής σήμερα (6.2.24).

Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 κέρδισε περισσότερο από 3% στην καλύτερη ενδοσυνεδριακή του άνοδο από τον Αύγουστο. Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που μέχρι στιγμής έχουν υποστεί το κύριο βάρος της πτώσης σημείωσαν επίσης άλμα, με τον δείκτη CSI 1000 να σημειώνει άνοδο άνω του 8%.

Αν και δεν είναι σαφές αν θα προκύψουν νέα μέτρα στήριξης από τη συνεδρίαση, οι traders ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια αξίας έχουν «εξανεμισθεί» από τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας από την κορύφωσή τους το 2021 και οι αποσπασματικές προσεγγίσεις για τη στήριξη της οικονομίας και τη σταθεροποίηση των αγορών έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να βελτιώσουν το κλίμα.

Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί η χρηματιστηριακή αγορά για να μην πληγεί περαιτέρω η καταναλωτική εμπιστοσύνη καθώς η Κίνα εισέρχεται στις εβδομαδιαίες διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους.

«Η είδηση ότι ο νούμερο ένα της χώρας πραγματοποιεί συνάντηση είναι μια ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς δείχνει ότι η «βουτιά» πλησιάζει στο να ξεπεράσει το επίπεδο άνεσης των αρχών», δήλωσε ο Li Weiqing, διαχειριστής κεφαλαίων στην JH Investment Management Co. «Μου δίνει την εντύπωση ότι κάνουν ό,τι μπορούν, εκτός από το να καλούν την αγορά – τώρα είναι η ώρα για αγορές».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις