Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Κίνα: Σχέδιο για αίτημα εξαίρεσης από τις αμερικανικές κυρώσεις για το ρωσικό LNG

Κίνα: Σχέδιο για αίτημα εξαίρεσης από τις αμερικανικές κυρώσεις για το ρωσικό LNG

Η Κίνα ετοιμάζεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ εξαιρέσεις από τις κυρώσεις σε μια νέα ρωσική μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αποτρέψουν διαταραχές στη ροή ενός καυσίμου ζωτικής σημασίας για τη θέρμανση των σπιτιών και την τροφοδοσία της βιομηχανίας, σύμφωνα με το Bloomberg .

Η κρατική Cnooc και η China National Petroleum Corp  (Κίνα) έχουν μερίδιο στο έργο Arctic LNG 2 της Novatek PJSC στη Ρωσία. Οι εταιρείες σχεδιάζουν να ζητήσουν τις εξαιρέσεις επειδή τα αμερικανικά μέτρα απειλούν τις παραδόσεις, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, που ζητούν ανωνυμία επειδή τα σχέδια δεν είναι δημόσια.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην εγκατάσταση τον Νοέμβριο, καθώς διεύρυναν τους περιορισμούς στις ρωσικές επιχειρήσεις στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις αμερικανικές κυρώσεις εάν παραλάβουν καύσιμα από το Arctic LNG 2, δήλωσαν οι άνθρωποι. Η Cnooc και η CNPC αγοράζουν επίσης LNG από τις ΗΠΑ και δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την προμήθειά τους από αμερικανικά έργα, προσθέτουν οι άνθρωποι.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και εισάγει επίσης μεγάλες ποσότητες ρωσικού αερίου μέσω χερσαίων αγωγών. Η Cnooc και η CNPC δεν απάντησαν αμέσως σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούσαν σχόλια.

Το αίτημα θα ήταν σπάνιο για την Κίνα, η οποία τείνει να βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επιβάλλει ο γεωπολιτικός της αντίπαλος. Για παράδειγμα, η Ρωσία έχει καταφέρει να παρακάμψει τους περιορισμούς στις μεταφορές πετρελαίου προς την Κίνα με τη βοήθεια ενός «σκοτεινού στόλου» δεξαμενόπλοιων που είναι χωριστά από την ευρύτερη βιομηχανία και μπορούν να αποκρύψουν την προέλευση των φορτίων τους.

Αλλά τα πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μεταφέρουν το υπερψυγμένο καύσιμο από τεράστιες εγκαταστάσεις εξαγωγής και η απόκρυψη των κινήσεών τους είναι σχεδόν αδύνατη.

Εν τω μεταξύ, η έναρξη των εξαγωγών από το Arctic LNG 2 κινδυνεύει να καθυστερήσει, αφού η Novatek κήρυξε ανωτέρα βία στις αποστολές προς ορισμένους από τους αγοραστές της μετά τα μέτρα των ΗΠΑ. Η Novatek σχεδίαζε να ξεκινήσει την παραγωγή από το πρώτο από τα τρία τρένα μέχρι το τέλος του έτους, με τις αποστολές να ξεκινούν στις αρχές του 2024.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις