Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η κινέζικη Fosun επιστρέφει για την Εθνική Ασφαλιστική

Εθνική Ασφαλιστική

Ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή εξέλιξη για την Εθνική Ασφαλιστική. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αφού περίμενε μέχρι και την ύστατη στιγμή την Exin να δώσει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις πως μπορεί να δώσει τα χρήματα που είχε υποσχεθεί, κάτι που βέβαια δεν συνέβη, άναψε «κόκκινο» στο deal και πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κινέζικη Fosun να επιστρέψει στο «παιχνίδι».

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, η τράπεζα εξετάζει ήδη όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές για την Εθνική Ασφαλιστική και στόχος είναι η ολοκλήρωση της πώλησης μέσα στο 2018. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας υπογράμμισε ότι το 75% της θυγατρικής θα πρέπει, όπως και να’ χει, να πωληθεί, για να υλοποιηθεί κατά γράμμα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε μετά την παροχή κρατικής βοήθειας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι μία εταιρεία σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό ενισχύει την αισιοδοξία της διοίκησης για την ολοκλήρωση του deal. Μάλιστα, στην απόφασή της η ΕΤΕ θα συνυπολογίσει τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της ασφαλιστικής σε σύγκριση με πέρσι καθώς και την ενισχυμένη λογιστική αξία της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής, προκειμένου να αποφύγει δρόμους που δεν είναι στρωμένοι με αγκάθια, απευθύνθηκε στον δεύτερο πλειοδότη του διαγωνισμού, τη Fosun Ιnternational, την οποία ωστόσο καλεί να βελτιώσει την αρχική της προσφορά ώστε να πλησιάσει το τίμημα που είχε αρχικά προσφέρει η Εxin.

Η Fosun διαμηνύει ότι είναι πρόθυμη να επανεξετάσει την αρχική προσφορά της (η οποία ήταν κατά 80 εκατ. ευρώ χαμηλότερη της Exin) αρκεί να έχει το δικαίωμα να ξαναδεί τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς έχει μεσολαβήσει ένα μεγάλο και κρίσιμο χρονικό διάστημα από το τελευταίο due dilligence.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, η εκτελεστική διευθύντρια και αντιπρόεδρος της Fosun, Kang Lan, είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι «η Fosun συνεχίζει να ενδιαφέρεται να καταστεί ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η στρατηγική της Fosun και η ισχυρή πίστη της στην ελληνική εταιρεία έχουν αναγνωριστεί από τον πωλητή. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα μας υπολογίσουν εάν η Exin αποτύχει να ολοκληρώσει το deal…».

Η προσφορά που είχε υποβάλει στον διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η Fosun το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ανερχόταν σε 650 εκατ. ευρώ. Γνωρίζοντας το τίμημα των 718 εκατ. που είχε εγκρίνει η διοίκηση της Εθνικής από την Exin, η Fosun καλείται τώρα να βελτιώσει την προσφορά της.

Η διοίκηση της Εθνικής επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους 9 μήνες τα μεγέθη της Εθνικής Ασφαλιστικής βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο, τόσο σε επίπεδο εργασιών, κερδών αλλά και κεφαλαιακής επάρκειας. Τα 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει αρχικά η Exin αντιστοιχούν στο 130% της λογιστικής αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής και αυτό το τίμημα θεωρείται διεθνώς αποδεκτό για μια ασφαλιστική εταιρεία με το μέγεθος, την ιστορία, τη διείσδυση και το κύρος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις