Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το κίνημα «δεν πληρώνω την εφορία» γιγαντώνεται – Ρεσάλτο σε 1,1 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων

εφορία κατασχέσεις

Όσο περνάει ο καιρός θα περίμενε κανείς μειώνονται οι απλήρωτοι φόροι – ελέω ανάπτυξης που είναι καθ΄ οδών – ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι παρά την αύξηση των εσόδων συμβαίνει το εξής οξύμωρο για την κοινή λογική: αυξάνονται δραματικά και οι απλήρωτοι φόροι. Μόνο τον συγκεκριμένο μήνα αφέθηκαν απλήρωτοι πάνω από 2 δισ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην περίοδο της κρίσης.

Την ίδια ώρα η Εφορία δεν … μασά και κάνει «έφοδο» στους τραπεζικούς λογαριασμούς με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που μπήκαν στην black list να ανέρχονται πλέον στο 1,1 εκατ ενώ μόνο τον Φεβρουάριο προστέθηκαν 20.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το ποσοστό αυτών που χρωστούν και έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα φτάνει το 62,59%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο στους τρεις οφειλέτες με χρέη άνω των 500 ευρώ έκαστος, έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς ή μια εντολή κατάσχεσης μισθού στο γραφείο του εργοδότη τους. Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό σημαίνει ότι από τους 1.739.301 φορολογούμενους με χρέη άνω των 500 ευρώ (σε σύνολο 3.964.279 οφειλετών για τον μήνα Φεβρουάριο) τα 1,089 εκατομμύρια έχουν ήδη μάθει από την καλή και την ανάποδη τι σημαίνει να μη δουλεύει η κάρτα στο ATM ή να μην μπορεί να πληρωθεί ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ με τη χρεωστική κάρτα.

Μόνο μέσα στον Φεβρουάριο έγιναν δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών σε 20.839 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεσμεύονται περίπου 1.000 λογαριασμοί ανά εργάσιμη ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές έχουν θέσει ως όριο, περίπου το 57%-58% των οφειλετών να αντιμετωπίσουν τα αναγκαστικά μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Και η ΑΑΔΕ ανέβασε το ποσοστό στο 62,59%, εξαντλώντας την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες και το οποίο έχει τη δυνατότητα να κάνει μαζικές δεσμεύσεις.

Νέο ρεκόρ

Ο Φεβρουάριος ήταν ένας ακόμη μήνας υπερσυσσώρευσης χρεών, καθώς στα βιβλία προστέθηκαν νέες οφειλές της τάξης των 2 δισ.. Μέσα σε μόλις ένα δίμηνο οι «φρέσκες» οφειλές, δηλαδή αυτές που έχουν σχηματιστεί από τις αρχές του χρόνου, έχουν ήδη φτάσει τα 2,779 δισ. ευρώ (σ.σ. ήταν 766 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο).

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις