Δευτέρα, 22 Απρ.
16oC Αθήνα

Κίνητρα για «στροφή» στο πετρέλαιο – Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης

Το πλάνο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανέλυσε, λίγο πριν από τις επίσημες, ανακοινώσεις για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι το δεύτερο 6μηνο του 2022 ζητείται από τους Δήμους να γίνει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και σημείωσε ότι η αύξηση στο κόστος του ηλεκτρισμού είναι τεράστια και το ρεύμα που παράγουμε με φυσικό αέριο κοστίζει 3 με 4 φορές πάνω. Μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον παράγοντα… πετρέλαιο.

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα τόνισε ότι θα δοθούν κυρίως μέτρα κινήτρων για υποκατάσταση του φυσικού αερίου και τόνισε ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα στηριχθεί σε κίνητρα εξοικονόμησης, κίνητρα υποκατάστασης και βοήθεια με διαβαθμίσεις σε όλους.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι η “στροφή” στο πετρέλαιο από φυσικό αέριο δεν είναι εύκολο να γίνει, ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτοί που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, θα υπάρχουν κίνητρα αν έχουν καυστήρες, να τους χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι για την «στροφή» στο πετρέλαιο θα υπάρχουν κίνητρα και υπογράμμισε πως ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη επιδότηση στο πετρέλαιο αν αποτελέσει το κύριο μέσο θέρμανσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι αναμένεται διεθνής ύφεση, ωστόσο όπως είπε η ελληνική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, αλλά θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Τόνισε πάντως, πως στην κυβέρνηση δεν προβλέπουν ότι θα πάμε σε χειμώνα με «τρελές» τιμές καυσίμων. «Το κλειδί στον επόμενο χειμώνα λέγεται φυσικό αέριο». 

Σχετικά με τις επιχειρήσεις ανέφερε ότι ενεργειακό κόστος επηρεάζει και αυτές. «Το ενεργειακό κόστος μπαίνει σε κάθε επιχείρηση. Η πίεση στα εισαγόμενα είναι υπαρκτός. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το χειρότερο», ή εκμεταλλεύονται την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις.

Επίσης, αποκάλυψε ότι επιδόματα που θα καταργηθούν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα επανεξεταστούν, ενώ επισήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις