Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κλείνει η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 2020

Κλείνει η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 2020

Κάτω από τα 500 εκατ. έχει περιοριστεί η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 2020 και η κυβέρνηση επιχειρεί να έρθει σε οριστική συμφωνία με τους δανειστές για τον προϋπολογισμό του 2020, πριν την Τρίτη 15 Οκτωβρίου όταν και θα αποσταλούν στις Βρυξέλλες τα οριστικά στοιχεία για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και τα επόμενα 24ωρα θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η οποία στην χειρότερη περίπτωση θα είναι με μικρούς αστερίσκους.

Ο υπουργός Οικονομικών πήγε στις Βρυξέλλες με δύο ισχυρά όπλα.

Το ένα ήταν το κόστος δανεισμού της Ελλάδος. Αυτό περιορίστηκε σημαντικά. Το 10ετές είχε ιστορικό χαμηλό επιτόκιο στο 1,5%, ενώ χθες η Ελλάδα δανείστηκε για τρεις μήνες, μέσω εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο, κάτι που συμβαίνει επίσης για πρώτη φορά.

Το δεύτερο όπλο στα χέρια του υπουργού Οικονομικών είναι η πορεία των εσόδων. Τον Σεπτέμβριο κατέγραψε σημαντική αύξηση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ανάλογη είναι και η εικόνα των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου. Όλα δείχνουν ότι όχι μόνο θα πιαστεί ο στόχος για το 2019, αλλά θα υπάρξει και ένας σημαντικός δημοσιονομικός χώρος, που το περασμένο καλοκαίρι φαινόταν ως ένα άπιαστο όνειρο.

Με τα παραπάνω δεδομένα, στο υπουργείο θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα ουσίας, αφού από τους δανειστές θα θελήσει να βάλει εμπόδια στην οικονομία, που δείχνει να αλλάζει επίπεδο.

Νέες παροχές φέτος

Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, άνοιξε θέμα και για πρόσθετες παροχές εφέτος. Πέρα δηλαδή από τη διανομή προκαταβολής του επιδόματος θέρμανσης (η οποία θα βοηθήσει στην σύγκλιση για το 2020, καθώς θα ελαφρύνει το κόστος για το επόμενο έτος), μίλησε για πιθανή διανομή μερίσματος ανάλογα με την πορεία του Προϋπολογισμού όπως αυτή θα γίνει φανερή το Νοέμβριο.

Αλλά και για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το περιθώριο, αν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, να εξεταστούν εναλλακτικά η μείωση της προκαταβολής φόρου, του τέλους επιτηδεύματος ή η επανεξέταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Εξήγγειλε και νέα πάγια ρύθμιση 24-48 δόσεων που επίσης τελεί υπό διαβούλευση.

Ο νόμος Κατρούγκαλου

Ένα μεγάλο μέρος από το κενό που παραμένει στην παρούσα αποτύπωση των στοιχείων στο προσχέδιο Προϋπολογισμού και συνδέεται κυρίως με τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών κόστος που θα έχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Νόμο Κατρούγκαλου.

Σχετική αναφορά δεν υπάρχει στο προσχέδιο Προϋπολογισμού και, εφόσον κοινοποιηθεί η αναλυτική απόφαση τις επόμενες μέρες, αυτή θα πρέπει να ενταχθεί σε επόμενη φάση στο σχέδιο. Θα πρέπει λοιπόν να συνυπολογιστεί το κόστος της, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Τα σενάρια για την κάλυψη του εν λόγω κόστους ποικίλουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι υποχρεώσεις του κράτους θα καλυφθούν στο ακέραιο, αλλά είναι άγνωστο σε πόσο καιρό αυτό θα συμβεί με ποιο τρόπο θα επιστραφούν τα αναδρομικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις