Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κληρώνει σε 12 ημέρες για την περικοπή ή μη των συντάξεων – Θετικοί υπό όρους οι δανειστές.

Κληρώνει σε 12 ημέρες για την περικοπή ή μη των συντάξεων – Θετικοί υπό όρους οι δανειστές.

Δεκατρείς ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού και το θέμα των συντάξεων παραμένει ουσιαστικά ακόμη σε εκκρεμότητα, αν και οι Βρυξέλλες δείχνουν … λύση. Το ζητούμενο είναι το ποια θα είναι αυτή η λύση.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει την σύνταξη του τελικού σχεδίου, που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό η περικοπή των συντάξεων. Εξάλλου δεν μπορεί η κυβέρνηση να καταθέσει πλέον σενάρια, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Εκείνο που φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος είναι η ματαίωση του μέτρου και όχι αναβολή, αλλά η δυνατότητα επαναφοράς και μάλιστα αυτόματα στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5%.
Στόχος της ελληνική κυβέρνησης να επισπεύσει, την λήψη απόφαση, πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού και βέβαια πριν από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο σημερινός σχεδιασμός. Ένα σενάριο που ακόμη δεν έχει κλειδώσει είναι έκτακτο Eurogroup για τις 19 Νοεμβρίου.
Είναι κατανοητό από όλους, ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και με δεδομένο ότι πολλά μέτωπα είναι ανοικτά, θα πρέπει κυβέρνηση και δανειστές – και κυρίως η Γερμανία που ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά της – να επιλύσουν το θέμα και να μην το αφήνουν να σέρνεται.
Οι συνταξιούχοι αυτή την περίοδο περνούν από ισχυρό νευρικό κλονισμό. Από την μία αυτή η ομολογουμένως φρενίτιδα με την δήθεν δυνατότητα καταβολής αναδρομικών, η οποία εντέχνως συντηρείται από πολλές πολιτικές πλευρές, για δικό τους όφελος και από την άλλη οι υφιστάμενες συντάξεις … που τελικά δεν θα κοπούν, αλλά που ακόμη απόφαση δεν υπάρχει.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει πρωτοβουλίες και προς τις δύο κατευθύνσεις προκειμένου να βάλλει τα πράγματα στην θέση τους, πριν δημιουργηθεί η βιομηχανία προσφυγών και από την άλλη να κλείσει μία ώρα νωρίτερα το θέμα των μη περικοπών, διότι η υπόθεση τείνει να γίνει σήριαλ και μάλιστα κακόγουστο.
Από εκεί και πέρα και εφόσον διευκρινιστούν τα παραπάνω και ληφθούν οι αποφάσεις, ταυτόχρονα θα δουν και τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει προκειμένου να ισχύσουν και αντίμετρα και ποια είναι αυτά. Όπως έχει επιβεβαιωθεί υπάρχει ένα κενό περί τα 400 εκατ. ανάμεσα στις ελληνικές προβλέψεις και αυτές των δανειστών και το οποίο πρέπει να κλείσει, πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Από την ελληνική πλευρά διαρρέεται ότι πλέον δεν υπάρχει απόσταση και το θέμα έχει διευθετηθεί. Απομένει λοιπόν να μάθουμε, προφανώς εντός των επόμενων ημερών τι μέλλει γενέσθαι και ποιο θα είναι το κυβερνητικό πλάνο για το 2019, σε ότι αφορά τις παροχές, τους φόρους και βέβαια τις συντάξεις. Ήδη η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις