Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Κλωτσάνε” οι ξένες τράπεζες τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα

ομόλογα
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ρόιτερ και των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal δύσκολα θα πειστούν οι ευρωπαικές τράπεζες να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
 

Η συμμετοχή των ξένων τραπεζών, κυρίως, στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα με την αναχρηματοδότηση των ομολόγων ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χέρια τους είναι η προυπόθεση που ζητάει η Γερμανία για να δώσει την απαιτούμενη έγκριση της.
 
Ήδη από χθες ξεκίνησαν τέτοιες συζητήσεις στη Γερμανία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal, οι γερμανικές τράπεζες δεν ”ψήνονται” εύκολα και ζητούν κίνητρα, όπως την παροχή εγγυήσεων από τη Γερμανία ή ένα σύνολο ευρωπαϊκών χωρών, για να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα.Όμως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε αυτό το αίτημα των πέντε μεγαλύτερων γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή της τράπεζας Deutsche Bank και των ασφαλιστικών εταιριών Allianz και Munich Re.
 
“Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τώρα, δώστε μία ευκαιρία σε αυτές” δήλωσε στέλεχος της γερμανικής Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι στις 3 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της προόδου που θα έχει επιτευχθεί.Ο ίδιος είπε ότι περιμένει να συμμετάσχουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ στην αναζήτηση συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών, ώστε “να είναι δυνατή μία αναχρηματοδότηση του χρέους χωρίς την καταστροφή” μίας αρνητικής απόφασης των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.
 
Συζητήσεις είχε χθες και η γαλλική κυβέρνηση με τραπεζίτες της χώρας σχετικά με την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, όταν αυτά λήξουν.
Η όποια συμμετοχή των ιδιωτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα είναι εθελοντική, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος ο οποίος πρόσθεσε: “Είναι σαφές ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συμφέρον για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ελλάδας”.
 
Το Ρόιτερ παραπέμπει σε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Tijd, το οποίο αναφέρει ότι η βελγική Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας που έχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου να τα αναχρηματοδοτήσουν στη λήξη τους για μία πενταετία, με επιτόκιο αντίστοιχο με το επιτόκιο που δανείζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, η αρχική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων η Dexia με ομόλογα 4,3 δις ευρώ, η ασφαλιστική εταιρία Ageas και η KCB με ομόλογα 1,8 δις ευρώ και 600 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ήταν θετική και οι αρχές ελπίζουν να κλείσουν σήμερα μία αρχική συμφωνία.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε