Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Αυτοί θα είναι οι δικαιούχοι

Το κοινωνικό μέρισμα 2019 είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Σε ποιες κοινωνικές ομάδες αναμένεται να κατανεμηθεί. Ποια είναι η... προτίμηση των θεσμών. "Μέρισμα" και στις επιχειρήσεις.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Άνεργοι και χαμηλόμισθοι βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, που επικαλείται η εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, το ποσό που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.
Οι οριστικές αποφάσεις ως προς το πού θα κατανεμηθεί, δεν έχουν ακόμη ληφθεί και προφανώς ο πρωθυπουργός θα έχει τον τελικό λόγο. Γίνονται, όμως, εισηγήσεις για τη χορήγησή του στις εξής κατηγορίες:
• Στους χαμηλοσυνταξιούχους.
• Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι την απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση, αλλά εκδηλώνουν σαφώς την προτίμησή τους στη δεύτερη κατηγορία, των κοινωνικά ασθενέστερων, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωτικά οι πλέον ασθενείς οικονομικά και έχουν ήδη εξασφαλίσει το επίδομα της 13ης σύνταξης. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει εισηγηθεί την απόσυρση ακόμη και του επιδόματος αυτού.

Επίσης, υποψηφιότητα για ένα μέρος του κοινωνικού μερίσματος έχει βάλει και η ΔΕΗ με το κόστος των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), ώστε να μη το μετακυλήσει στα τιμολόγιά της.

“Μέρισμα” και στις επιχειρήσεις

«Μέρισμα» θα εισπράξουν στο τέλος του χρόνου και οι επιχειρήσεις, αφού θα τους επιστραφεί το 5% του φόρου εισοδήματος του 2020, το οποίο έχουν προκαταβάλει. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν θα προέλθει τελικά από το υπερπλεόνασμα, αλλά από τον κανονικό προϋπολογισμό, επομένως απελευθερώνεται χώρος 138 εκατ. ευρώ, όσο είχε προϋπολογισθεί, για άλλες δαπάνες.

Ένα ακόμη «χριστουγεννιάτικο» μέρισμα θα είναι το επίδομα θέρμανσης, αυξημένο φέτος, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ, με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το οποίο θα καταβληθεί σχεδόν στο σύνολό του εξαρχής. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται το 90% να έχει δοθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Μπλόκο» στην χορήγηση αδειών αν δεν υπάρχει ενημερότητα οφειλών
Καμία άδεια από δήμους και περιφέρειες δεν θα μπορεί να χορηγείται σε όσους έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την αυτοδιοίκηση, εκτός αν υπάρχει εκκρεμοδικία ή διακανονισμός
Man using calculator
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ανάσα σε πάνω από 100.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη – Το όφελος, η απόφαση για τα αναδρομικά και το επόμενο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους
Η καθολική εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου, η αναδρομικότητα που δεν επέβαλε το δικαστήριο, ο ρόλος του «Ηρακλή» και το άνοιγμα του εξωδικαστικού από τις 5.000 ευρώ
Businessman, contract signing or accountant working on financial investments. using a calculator financial documents analyze the report Real estate and home loan insurance