Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κοινωνικό μέρισμα: Που θα κριθεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί

Κοινωνικό μέρισμα: Που θα κριθεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία των εσόδων. Ο Νοέμβριος είναι ένας από τους πλέον «παραγωγικούς» μήνες του έτους σε ότι αφορά την είσπραξη εσόδων. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να συλλέξουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία πριν καταλήξουν στην τελική τους πρόταση για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Παράλληλα χαρακτηρίζουν ότι είναι εφικτό να εισπραχθούν περί τα 10 δισ. επιπλέον αποκλειστικά από φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου, που αποτελεί και ένα από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης.

Η είσπραξη των εν λόγω φόρων μαζί με τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι και από τα τελευταία στοιχήματα του έτους από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι σίγουρο πάντως ότι οι επιτελείς του υπουργείου θα περιμένουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Νοεμβρίου –είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας με τρεις βασικές υποχρεώσεις- πριν καταθέσει την τελική εισήγηση στον πρωθυπουργό για την νέα εφάπαξ χαρακτήρα οικονομική ενίσχυση.

Click4more: ΔΝΤ: Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του “ακριβού” μέρους των δανείων

Τα όποια ευρήματα, θα κρίνουν και το τελικό ποσό που θα διατεθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Ένα θετικό σημάδι είναι το γεγονός ότι στο 10μηνο παρατηρήθηκε υπέρβαση εσόδων κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου (σ.σ μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή τα στοιχεία εκτέλεσης συγκρίνονται με τους πλέον επικαιροποιημένους στόχους) εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ προήλθαν από φόρους, χαρακτηρίζεται ως «καλό σημάδι».

Κορυφαία στελέχη πάντως του υπουργείου Οικονομικών κρατάνε χαμηλούς τόνους και λένε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό και μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξουν διαρροές.

Τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο, δείχνουν ότι:

  • τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έχουν πάει καλύτερα από ότι προβλεπόταν (έστω και οριακά) ενώ τα φώτα στρέφονται και στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ καθώς από αυτές θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η τελική εισπρακτική επίδοση. Ο ΦΠΑ, έχει αποδώσει μέχρι τώρα 15,092 δις. ευρώ και αν μέχρι το τέλος του χρόνου οι εισπράξεις ξεπεράσουν τα 17,8 δις. ευρώ, τότε θα δημιουργηθεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος». Όσο για τον ΕΝΦΙΑ,  έχει αποφέρει μέχρι τώρα 2,099 δις. ευρώ με την προοπτική να είναι ότι τα συνολικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 2,8 δις. ευρώ. Όσο για τον φόρο εισοδήματος, έχει αποδώσει 13,15 δις. ευρώ και υπολείπονται 3,6 δις. ευρώ ακόμη προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 16,74 δις. ευρώ.
  • Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47,301 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 95 εκατ. ευρώ ή 0,2 % έναντι του στόχου. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

α) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 18 εκατ. ευρώ ή 0,5%,

β) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 65 εκατ. ευρώ ή 4,2%,

γ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 10 εκατ. ευρώ ή 0,5%,

δ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρείες (ΝΠ) κατά 22 εκατ. ευρώ ή 0,7%,

ε) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 17 εκατ. ευρώ ή 1,6%,

στ) Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 78 εκατ. ευρώ ή 4,8%, εκ των οποίων: Επιστροφές δαπανών κατά 43 εκατ. ευρώ ή 10,8%.

Click4more: Όλα τα σενάρια για το κοινωνικό μέρισμα

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 10 εκατ. ευρώ ή 0,6%,

β) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 26 εκατ. ευρώ ή 0,2%,

γ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 30 εκατ. ευρώ ή 0,3%,

δ) Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 13 εκατ. ευρώ ή 1,4%,

ε) Μεταβιβάσεις κατά 14 εκατ. ευρώ ή 0,5% ,

στ) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 19 εκατ. ευρώ ή 1,2%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3,934 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το στόχο. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,586  δισ. ευρώ, σύμφωνα με το στόχο. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,842 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 95 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,259 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 95 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το στόχο. Οι επιστροφές εσόδων του Οκτωβρίου 2019 ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το στόχο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις