Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κόλαση με τα Paradise Papers: 130 πολιτικοί, εφοπλιστές αλλά και τραπεζίτης

Κόλαση με τα Paradise Papers: 130 πολιτικοί, εφοπλιστές αλλά και τραπεζίτης

– Το νέο σκάνδαλο με τα Paradise Papers συγκλονίζει όλο τον πλανήτη αλλά έχει και ελληνικό ενδιαφέρον
– Εφοπλιστές, πολιτικοί και στέλεχος τράπεζας ανάμεσα στα 130 άτομα με ελληνικό ενδιαφέρον
– Διευθύνσεις σε όλη την Αττική στα 5,553 έγγραφα

Πάνω από 130 ονόματα με ελληνικό ενδιαφέρον μεταξύ των οποίων εφοπλιστές, άτομα που συνδέονται με πολιτικούς αλλά και στέλεχος τράπεζας χρησιμοποιούν τις offshore για να μην φορολογούνται σύμφωμα με τα Paradise Papers. Το αποκαλύπτει η εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

Συνολικά έχουν διαρρεύσει 6,5 εκατομμύρια έγγραφα και ο όρος Ελλάδα εντοπίσθηκε σε 5.553 από αυτά.

Τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι μεταξύ άλλων email, συμβάσεις δανειοδότησης και άλλα συμβόλαια.

Η πλειονότητα των διευθύνσεων είναι σε Αθήνα και Πειραιά. Οι περιοχές της Αττικής που έχουν διαρρεύσει από τα αρχεία της Appleby είναι: Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό και Νέο Φάληρο, Μαρούσι, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Ελληνικό, Χαλάνδρι, Αλιμος, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νεα Ερυθραία και Βύρωνας.

Ποια είναι η Appleby

Η Appleby είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών offshore, εδρεύει στις Βερμούδες και στα αρχεία της κρύβονται υπεράκτιες διασυνδέσεις περισσότερων από 120 πολιτικών προσώπων από 47 διαφορετικές χώρες, οι ελιγμοί πολυεθνικών κολοσσών με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή φόρων, αλλά και οι πλούσιοι, διάσημοι και ισχυροί του πλανήτη που έχουν επιλέξει τη μυστικότητα των offshore.

Οι offshore δεν είναι παράνομες – Είναι όμως ηθικές;

Το να έχει κανείς offshore δεν είναι παράνομο. Αλλά η υπόσχεση για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι είναι ο λόγος που τα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες. Επίσης οι offshore χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε περίπλοκες δομές φοροαποφυγής που στερούν δισεκετομμύρια από τα κρατικά ταμεία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις