Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κομισιόν: Θέλουμε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να έχουμε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

Κομισιόν: Θέλουμε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να έχουμε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα λάβει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνολική συμφωνία θα αφορά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. O ίδιος σημείωσε ότι η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να είναι θετική και έτοιμη πριν από το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, το πρωί, στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

O αξιωματούχος τόνισε ότι η συνολική λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη για τις αγορές, για τους δανειστές που θέλουν δασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

“Μεγάλη η τελευταία δόση”

Σε ό,τι αφορά το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων, ο αξιωματούχος της Επιτροπής επισήμανε ότι θα είναι σημαντικό, τόσο ώστε να ανεβάζει το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας στα περίπου 20 δισ. ευρώ. Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ), η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ και τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα και ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη.

“Θέλουμε να παρακολουθούμε τις μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια”

Όσον αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να παρακολουθούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance). Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Μεταξύ των προκλήσεων που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ο αξιωματούχος της Επιτροπής υπογράμμισε τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την ενσωμάτωση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, την υλοποίηση του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα και την αποφυγή δημιουργίας νέων.

Μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίο έως το 2021, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας εντός του 2019, καθώς και σε μία σειρά αποκρατικοποιήσεων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις