Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Κομισιόν: Θετική έκθεση για την ελληνική οικονομία – Αγκάθι παραμένει το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός

Κομισιόν: Θετική έκθεση για την ελληνική οικονομία – Αγκάθι παραμένει το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Θετική είναι η έκθεση των δανειστών μετά την 13η αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αν και υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες που επί του παρόντος δεν επηρεάζουν την πορεία της χώρας.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την προτελευταία έκθεση, πριν την έξοδο της Ελλάδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές, αν και υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα. Παράλληλα τονίζεται ότι η αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 8,5% το 2021, λόγω της εγχώριας ζήτησης και της καλύτερης από το αναμενόμενο της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο αναφέρονται ότι η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την πορεία της χώρας και απομένει να δούμε σε πιο βαθμό θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Η επιστροφή στα προ πανδημικά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας είχε ήδη επιτευχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι προοπτικές για το 2022 παραμένουν ισχυρές, υποστηριζόμενες από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και την ισχυρή ώθηση από το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, η εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανό να επιβαρύνει την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά αυτός ο αντίκτυπος αναμένεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις των τιμών στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας και, ειδικότερα, της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας έφεραν την άνοδο των τιμών καταναλωτή και αποτελούν πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας για την οικονομία γενικότερα. Ενώ τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης καταργήθηκαν σταδιακά το 2021, όπως είχε προγραμματιστεί, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε γρήγορα στο ξέσπασμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού και στον υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό με νέα στοχευμένη στήριξη.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Όπως αναφέρει η έκθεση, τα στοιχεία προμηνύουν θετικά νέα για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Επιτροπής προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ για το 2021 και 1,2% του ΑΕΠ για το 2022 και 1,5% το 2023.

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας παραμένουν ευνοϊκές και η ανεργία, η οποία διαμορφώθηκε στο 14,1% το τρίτο τρίμηνο του 2021 (από 17,2% το τρίτο τρίμηνο του 2020), πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω το 2022. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας διαμορφώθηκε στο 17,7% το 2020, από 17,9% το 2019.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ενημέρωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι οι κίνδυνοι παρέμειναν αμετάβλητοι σε σύγκριση με τη 12η έκθεση, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.

Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 55% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Στο σενάριο του υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 2030.

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική για τη χώρα η έκθεση της Κομισιόν

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν σημειώνει ότι η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι εξαιρετική θετική για τη χώρα»,.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας.

Σημειώνει επίσης ότι «τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση», ενώ αναφέρεται «στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις