Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κρατική στήριξη ζητά η Aegean Airlines

AEGEAN

Στην λύση της κρατικής ενίσχυσης στρέφεται η Aegean Airlines, για να αντιμετωπίσει την χειρότερη κρίση, που αντιμετώπισε στην 20ετή της πορεία.

Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευτύχης Βασιλάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε προ ολίγου με τους αναλυτές, λέγοντας ότι η Aegean, αποτελεί μία από τις ελάχιστες του κλάδου της στην Ευρώπη, που δεν έχει στηριχθεί οικονομικά.

Περιγράφοντας τις συνέπειες της κρίσης στον κλάδο των αερομεταφορών, ο κ. Βασιλάκης υποστήριξε ότι εάν η εταιρεία δεν λάβει κρατική στήριξη, τότε και ο στόλος της αλλά και οι προορισμοί της θα συρρικνωθούν, κάτι τέτοιο όμως θα την καταστήσει μη ανταγωνιστική προς τις ομοειδείς της ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο ίδιος, έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος, καθώς απέκλεισε το σενάριο της κρατικοποίησης.

Όσον αφορά το προσωπικό της, το 70% των εργαζομένων έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής, οι μισθοί των πιλότων έχουν μειωθεί κατά 20% το Μάρτιο, έναντι του Φεβρουαρίου, μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 20% είναι δρομολογημένες και για τα μέλη της διοίκησης το Μάιο, ενώ οι συμβάσεις με τους 300 εποχικούς εργαζόμενους δεν έχουν ανανεωθεί.

Οριστικές αποφάσεις που αφορούν την επόμενη ημέρα για το προσωπικό της, η διοίκηση δεν είναι ακόμα σε θέση να πάρει, καθώς αυτές θα εξαρτηθούν από το πρόγραμμα στήριξης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.  Αποφάσεις όμως που αφορούν στη μείωση του κόστους, ετοιμάζεται να λάβει και για τα νέα αεροσκάφη που παρήγγειλε από την Airbus.

Όσον αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα, τον Μάρτιο η αεροπορική εταιρεία εμφάνισε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα της τάξης των 43 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το τρίμηνο καταγράφει ζημιές προ φόρων 80 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 48,7 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στα 150 εκατ. ευρώ υποχώρησαν όμως και τα έσοδα, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 13%. Η εταιρεία ωστόσο, εμφανίζει ρευστότητα 365 εκατ. ευρώ κι επιπλέον έχει εξασφαλίσει πιστωτικές γραμμές ύψους 120 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις