Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Κριστίν Λαγκάρντ για νέα αύξηση επιτοκίων: Ψηλά για όσο χρειαστεί

Κριστίν Λαγκάρντ για νέα αύξηση επιτοκίων: Ψηλά για όσο χρειαστεί
Φωτογραφία: Reuters

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια, εφόσον τα στοιχεία το επιβάλλουν, προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της αύξησης των βασικών επιτοκίων κατά 0,25%.

«Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αν και μειούμενος, ο ονομαστικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός εμφανίζεται επίμονος», και υποστήριξε την συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για όσο οι πιέσεις εμφανίζονται ισχυρές.

Στην Ευρωζώνη τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούνιο, δήλωσε, φθάνοντας στο 5,5%, μετά το 6,1% τον Μάιο, με τον δομικό πληθωρισμό ωστόσο να επιμένει στο 5,4%. Συμπλήρωσε πως οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν και πάλι, σημειώνοντας πτώση 5,6% από έτος σε έτος. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων συνέχισε να επιβραδύνεται αλλά παρέμεινε υψηλός, στο 11,6%.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκε έως και 5,5% τον Ιούνιο, με τα αγαθά και τις υπηρεσίες να ακολουθούν αποκλίνουσες τάσεις. Ο πληθωρισμός των αγαθών μειώθηκε περαιτέρω, στο 5,5%, από 5,8% τον Μάιο. Αντίθετα, προσέθεσε πως ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 5,4%, από 5% τον Μάιο, λόγω των ισχυρών δαπανών για διακοπές και ταξίδια και αντανακλώντας επίσης τις ανοδικές επιδράσεις βάσης.

Ως εκ τούτου υπογράμμισε πως το συμβούλιο δεσμεύεται να κρατήσει τα 3 βασικά επιτόκια όσο ψηλά χρειάζεται, σύμφωνα με το πληθωριστικό outlook, την δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Μέχρι το Σεπτέμβριο, δήλωσε, θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τα παραπάνω, έτσι ώστε να «σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά» του πληθωρισμού. «Μπορούμε να είναι αύξηση, μπορεί παύση, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα ακολουθήσει μείωση των επιτοκίων», εξήγησε ενώ τόνισε πως «θα κινηθούμε με ανοιχτό μυαλό».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού», τόνισε.

Σε ερώτηση για το ποια δεδομένα θα αξιολογηθούν για να ληφθούν οι αποφάσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, απάντησε πως όλα τα πληθωριστικά στοιχεία θα ληφθούν υπόψη, «οι δύο μετρήσεις του ονομαστικού πληθωρισμού που θα έχουμε έως τότε, ο δομικός πληθωρισμός, αλλά και πιο βαθιά στον υποκείμενο πληθωρισμού, για να δούμε τι κινείται βιώσιμα και τι όχι», ξεκαθάρισε. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους της οικονομίας της Ευρωζώνης, τη αγορά εργασίας, τις επενδύσεις, την επιχειρηματική δραστηριότητα κ.ο.κ.

«Είναι η 9η αύξηση τον τελευταίο χρόνο στο 3,75 %», δήλωσε και «ήταν μία ομόφωνη απόφαση, που καθοδηγήθηκε από την αποφασιστικότητα μας να κινηθούμε εντός μεσοπρόθεσμου πληθωριστικού στόχου» ενώ ήταν σαφής πως και οι μελλοντικές αποφάσεις θα είναι όσο περιοριστικές χρειάζεται.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, αποφασίστηκε επίσης να «ορίσουμε την αποζημίωση των ελάχιστων αποθεματικών στο 0%. Αυτή η απόφαση θα διατηρήσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής διατηρώντας τον τρέχοντα βαθμό ελέγχου της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής και διασφαλίζοντας την πλήρη μετακύλιση των αποφάσεών μας για τα επιτόκια στις χρηματαγορές», ξεκαθάρισε. Ταυτόχρονα, εξήγησε πως θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής μειώνοντας το συνολικό ποσό των τόκων που πρέπει να καταβληθούν στα αποθεματικά προκειμένου να εφαρμοστεί η κατάλληλη στάση.

Δήλωσε πως καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα σχετικά μέτρα στήριξης αμέσως και με συντονισμένο τρόπο κάτι που είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική.

Επίσης, χαιρέτισε την πρόσφατη δήλωση του Eurogroup σχετικά με τη δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης λέγοντας δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος.

Υποστήριξε πως οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της Ευρωζώνης μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, στηρίζοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση, η οποία προωθείται επίσης από το EU Next Generation ενώ υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις