Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κρουαζιέρα: «Άνοιξε» η σεζόν 2024 – Ο ρόλος του Πειραιά μετά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Κρουαζιέρα: «Άνοιξε» η σεζόν 2024 – Ο ρόλος του Πειραιά μετά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα
Φωτογραφία-Eurokinissi

Με το καλωσόρισμα του COSTADeliziosa στο λιμάνι του Πειραιά και του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου «Viking Saturn» σε Ηράκλειο και Ρόδο, το Σαββατοκύριακο (20 και 21.1.2024) που μόλις πέρασε, σήμανε η επίσημη έναρξη της σεζόν 2024 για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα.

Βάσει των προκρατήσεων και παρά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα για τις επιθέσεις των Χούθι, τα μηνύματα για τον τουρισμό κρουαζιέρας στη χώρα μας είναι αισιόδοξα. Παράγοντες μάλιστα της αγοράς, εκτιμούν ότι η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, κάθε άλλο παρά αρνητικά θα επηρεάσει την Ελλάδα, καθώς πολλές εταιρείες κρουαζιέρας, αλλάζουν τα δρομολόγιά τους δείχνοντας σαφή προτίμηση προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει το Λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), μέσα στο 2024, διακοπές με κρουαζιερόπλοιο θα πάνε περίπου 35,7 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 31,5 εκατομμυρίων επιβατών που ταξίδεψαν το 2023. 

Σ’ αυτό το θετικό κλίμα, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας και ειδικά το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΠ υπάρχουν προκρατήσεις για 1.042 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με προσδοκίες για ρεκόρ στις αφίξεις πλοίων homeport.

Στροφή προς Πειραιά

Μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία διαπιστώνουν μεταστροφή του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος με κρουαζιερόπλοιο προς την Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας προηγηθεί ακυρώσεις δρομολογίων σε περιοχές που επηρεάζονται από την έκρυθμη κατάσταση της Ερυθράς Θάλασσας.

Ειδικότερα, ακυρώσεις κρουαζιέρας προς Ντουμπάι και Βομβάη ανακοίνωσε πρόσφατα η Royal Carribean, ενώ και η δημοφιλής ελβετο-ιταλική εταιρεία MSC Cruises, ακύρωσε κρουαζιέρες προς Νότιο Αφρική και Ηνωμένα Εμιράτα, αντικαθιστώντας τες με άλλες κρουαζιέρες προς Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται και από την ιταλική Costa Cruises, για τα δρομολόγια Μαρτίου και Απριλίου, τα οποία ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, προέβλεπαν τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, το πιθανότερο είναι να ακυρωθούν κι αυτά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις