Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ξαναζωντανεύει 9 χρόνια μετά ο κινηματογράφος Άστρον;

Ξαναζωντανεύει 9 χρόνια μετά ο κινηματογράφος Άστρον;
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μία ακόμα στέγη στον ιστορικό κινηματογράφο Άστρον που παραμένει κλειστός εδώ και εννέα χρόνια, αναζητά η ODEON, του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Για να της παραχωρηθεί το κτίριο, απαιτείται η έγκριση της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών». Από την πλευρά της η διοίκηση της Audiovisual, που μετονομάστηκε σε ave, τρέφει ελπίδες, ότι θα εξασφαλίσει τη μίσθωση του κτιρίου, μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, για να διατηρηθεί το κέλυφος του κτιρίου, διατηρώντας έτσι τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, που είναι επηρεασμένα από το αρτ ντεκό. Την ίδια στιγμή, η ODEON, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ανάπτυξη ενός ακόμη συγκροτήματος κινηματογραφικών αιθουσών, αυτή τη φορά στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα στην Νέα Ερυθραία.

Ιστορία 64 χρόνων

Τοπόσημο των Αμπελοκήπων, ο κινηματογράφος Άστρον αποτέλεσε τον πρώτο που λειτούργησε στην περιοχή. Σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα της εποχής Σόλωνα Κυδωνιάτη και χτίστηκε με αποκλειστική χρήση κινηματοθεάτρου τον Απρίλιο του 1956. Αρχικά, ονομαζόταν Ciné Venus, ωστόσο, το περιστρεφόμενο αστέρι που τοποθετήθηκε στην είσοδο, το οποίο λέγεται ότι ήταν ορατό ακόμα και από το Παγκράτι, ενέπνευσε το τελικό όνομα Άστρον. Εννέα χρόνια μετά το λουκέτο, και με αρκετές «μάχες» να έχουν προηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια, τώρα το «τοπίο» είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ, για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει ο κινηματογράφος. Κι αυτό επειδή υπάρχει γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που χαρακτηρίζει τον κινηματογράφο διατηρητέο μνημείο, δεσμεύοντας τον οποιοδήποτε επενδυτή, να διατηρήσει, το κέλυφος του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι η περιπέτεια ξεκίνησε το 2004, όταν οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του κινηματογράφου τον πούλησαν στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, το οποίο πήρε άδεια κατεδάφισης του κτιρίου. Το κτίριο τελικά διασώθηκε κι ο κινηματογράφος χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο.

Πενταετές επενδυτικό πλάνο

Εκτός από τη στρατηγική ανάπτυξης των ODEON, πάλι στον τομέα ψυχαγωγίας, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, προωθεί σχέδια και για τα Ster Cinemas, αλλά και για το πάρκο ψυχαγωγίας, Allou Fun Park, που μαζί με τις υπηρεσίες home entertainment και εμπορίας video games, αλλά και την εμπορία γραφικής ύλης και αναλώσιμων γραφείου, συνθέτουν το σύνολο δραστηριοτήτων του ομίλου AVE. Μάλιστα, ο όμιλος AVE πρόσφατα ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός φιλόδοξου πενταετούς επενδυτικού πλάνου, που εκπόνησε σε συνεργασία με την Deloitte, με το οποίο στοχεύει σε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ το 2024 με την εξαγορασθείσα εταιρία Kristelcom να αποτελεί το βασικότερο μοχλό ανάπτυξης. Όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας, οι επενδύσεις υλοποιούνται, καθώς το γενικότερο κλίμα της οικονομίας έχει ομαλοποιηθεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις