Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Λαγκάρντ: Θα συμμετάσχουμε χρηματοδοτικά, όταν πάρουμε διευκρινήσεις για το χρέος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Έχουμε δεσμευθεί να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά, όταν θα αποσαφηνισθούν οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του χρέους και εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Όσο γρηγορότερα γίνει αυτό το καλύτερο, δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΡΤ.

Η επικεφαλής του Ταμείου επεσήμανε ότι «θέλουμε άμεση αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα, και θα περιμένουμε έως ότου καταλήξουμε σε αυτό».

Οπως υπογράμμισε «θέλουμε το πρόγραμμα μας να ευθυγραμμιστεί με τη διάρκεια και τους στόχους του προγράμματος του ESM, θα συμμετέχουμε για τους επόμενους δεκατρείς μήνες, όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους».

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι θα πάει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ πολύ σύντομα και να προτείνει για έγκριση μια Συμφωνία Επί της Αρχής, που σημαίνει ότι «το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα και θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές».

Αναφερόμενη στη συμφωνία του Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι «η είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, αλλά και τις αλλαγές σε πολιτικές που οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξης της ασκούμενης ελληνικής πολιτικής».

Επιπλέον επεσήμανε ότι «οι πιστωτές αναγνωρίζουν ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Από την άποψη αυτή πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, πιστεύω όμως ότι η απόφαση αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης της Ελλάδας, επίσης οι Ευρωπαίοι εταίροι εκταμιεύουν για την Ελλάδα μια σημαντική δόση ένα σημαντικό ποσό που θα αποτρέψει την εκδήλωση χρηματοπιστωτικής κρίσης και τοποθετεί την Ελλάδα σε μια πορεία που οι ανάγκες για χρηματοδότηση της θα είναι περιορισμένες και το πρωτογενές πλεόνασμα θα προστατέψει την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα και ένα πιθανό οικονομικό σοκ, για αυτό και είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γενικότερα σε θετικές εξελίξεις».

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε