Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Λαγκάρντ: Υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας

Λαγκάρντ

Ανεπαρκές το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την στήριξη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας λέει η Λαγκάρντ και ζητά κινητοποίηση και των κυβερνήσεων κάθε χώρας μέλους.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν «από τη ταχύτητα, την ένταση των μέτρων και των συλλογική προσέγιση όλων των παικτών».

Για τον λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στις δημοσιονομικές Αρχές (εθνικές κυβερνήσεις και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να μπουν εμπροσθοφυλακή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανεπαρκές το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην αναγκαστεί να επαναλάβει την ιστορική ρήση του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, το περίφημο “whatever it takes”- ό,τι απαιτείται (για τη διάσωση της οικονομίας).

click4more: Σφαγή και σήμερα στην Wall Street

Ο κίνδυνος να εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε μία υφεσιακή τροχιά είναι υπαρκτός, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα για φέτος ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 0,8% (από 1,1% τον Δεκέμβριο), στο 1,3% για το 2021 και στο 1,4% για το 2022. Ωστόσο όπως επισήμανε και η Κριστίν Λαγκάρντ οι προβλέψεις αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες καθώς δεν ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το μέτωπο της πανδημίας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, για πιο λόγο δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, υπερασπίστηκε το τρίπτυχο των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα, τα οποία αποσκοπούν να περιορίσουν ισάριθμους κινδύνους οι οποίοι διαφαίνονται στον ορίζοντα. Και πιο συγκεκριμένα, τον κίνδυνο ρευστότητας, διακοπής της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και χρηματοπιστωτικής αστάθειας (νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων με μακροπρόθεσμα κεφάλαια, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επιτόκια για τα δάνεια αυτά έως κατά 0,75%. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα αυξήσει κατά 120 δισ. ευρώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά). Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ομόφωνα. Τόνισε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η παρούσα κατάσταση.

Πάντως, ενδεικτικό των δυσοίωνων προβλέψεων που υπάρχουν στη Φρανκφούρτη για την εξάπλωση του κορονοϊού είναι η προαναγγελία της επικεφαλής της ΕΚΤ για την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου, η οποία όπως είπε θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη (στην σημερινή συνεδρίαση υπήρξε φυσική παρουσία ορισμένων μελών του Δ.Σ.), ενώ ακυρώνεται η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η οποία έπεται της συνεδριάσεως.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις