Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Λιανεμπόριο: Το στοίχημα της επόμενης ημέρας, μετά τον κορονοϊό

Λιανεμπόριο: Το στοίχημα της επόμενης ημέρας, μετά τον κορονοϊό

Με χειμερινές προσφορές και εμπόρευμα που παρήγγειλαν την περίοδο της καραντίνας, επέστρεψαν σήμερα στους κανονικούς τους ρυθμούς οι καταστηματάρχες.  Σκέψεις για να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Την ίδια στιγμή, την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα εκφράζουν λιανέμποροι,  που η εμπορική τους δραστηριότητα εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό.  Κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη σεζόν.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο κι άνοιξαν σήμερα τα καταστήματά τους, στηρίζουν τις προσδοκίες τους στο αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, που τα έσοδά τους διατηρήθηκαν σταθερά όσο διήρκεσαν τα περιοριστικά μέτρα.  Ουσιαστικά πρόκειται για δύο μεγάλες κατηγορίες, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, καθώς το προηγούμενο διάστημα, τα έσοδα για 2.100.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μειώθηκαν αισθητά, λόγω αναστολής των εργασιών τους, ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.  Αξιοσημείωτο, είναι, ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, την περίοδο που ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα, οι καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες αυξήθηκαν.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης «Περιμένουμε με αγωνία να δούμε εάν ο κόσμος θα ψωνίσει, εάν δηλαδή λόγω της στέρησης που έζησαν οι καταναλωτές θα προχωρήσουν σε αγορές και δεν θα περιοριστούν σε μία απλή επίσκεψη στα καταστήματα».

Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής

Καθοριστικής σημασίας είναι η λήψη μέτρων υγιεινής και προστασίας από εμπόρους και καταναλωτές, για να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν τα μαγαζιά, καθώς ένα νέο lockdown, έστω και για 10 μέρες θα είναι καταστροφικό για την αγορά.

Εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι «Η προσοχή, η υπευθυνότητα και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και οδηγιών ασφάλειας είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η πρόκληση και ευθύνη για όλους τους ΜμΕ, είναι να επανεκκινήσουμε δυναμικά μεν, αλλά με ασφάλεια δε, την αγορά. Αντίστοιχα και οι καταναλωτές από την πλευρά τους πρέπει να μας βοηθήσουν στην εφαρμογή των νέων κανόνων, έτσι ώστε όλοι να έχουμε ασφαλή πρόσβαση στα καταστήματα σε κάθε κεντρική, περιφερειακή και τοπική αγορά του Λεκανοπεδίου»

Την ίδια στιγμή, όσο το τοπίο για το πώς θα επισκέπτονται τη χώρα μας οι τουρίστες μας παραμένει θολό, τόσο, μεγαλώνει η αγωνία για τους εμπόρους που η δραστηριότητά τους σχετίζεται με τον τουρισμό.  Κάποιες εποχικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πάρει την απόφασή τους, να μην λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι, καθώς, όπως λένε, το οικονομικό ρίσκο για να προχωρήσουν σε νέες παραγγελίες εμπορευμάτων, ενοικίου, απασχόλησης προσωπικού κ.λπ. είναι πολύ μεγάλο. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις