Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Λιλιάν Μπετανκούρ: Η αυτοκράτειρα των καλλυντικών ήταν μόνη μέχρι το τέλος – Η σκληρότητα για το ίδιο της το παιδί

Λιλιάν Μπετανκούρ: Η αυτοκράτειρα των καλλυντικών ήταν μόνη μέχρι το τέλος – Η σκληρότητα για το ίδιο της το παιδί

– Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις για τον κολοσσό των καλλυντικών μετά τον θάνατο της Λιλιάν Μπετανκούρ
– Η Nestle δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμα και σε εξαγορά της L’ Oreal
– Ο όρος που υπάρχει ανάμεσα στους δυο μεγαλομετόχους
– Ο βίος και η πολιτεία της γυναίκας που δημιούργησε μια αυτοκρατορία
– Το μίσος και η απαξίωση για την κόρη της, τα δικαστήρια και το Αλτσχάιμερ

Πόσο μπορεί ένας θάνατος μιας γυναίκας όπως η Λιλιάν Μπετανκούρ να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία;

Πολύ θα απαντήσει κάποιος, ειδικά αν ο αποθανών και στην προκειμένη περίπτωση η αποθανούσα είναι η μεγαλομέτοχος ενός κολοσσού όπως η L’ Oreal.

Άνοδος της μετοχής της L’ Oreal μετά τον θάνατο της Λιλιάν Μπετανκούρ

Η μετοχή του ομίλου καλλυντικών L’Oreal σημείωσε σήμερα άνοδο μετά το θάνατο της 94χρονης δισεκατομμυριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η μετοχή της L’Oreal σημείωσε άνοδο περίπου 5% στην αρχή της συνεδρίασης, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη στο γαλλικό δείκτη CAC-40 και στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX.

https://twitter.com/DelaireBe/status/911129226195214336

Η Μπετανκούρ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρία και ο θάνατός της ίσως αλλάξει τις σχέσεις μεταξύ της L’Oreal και της Nestle.

Τι θα κάνει η Nestle – Θα αλλάξει το σκηνικό ιδιοκτησίας;

Η οικογένεια της Μπετανκούρ κατέχει το 33% της L’Oreal.

Η κόρη της, η Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της L’Oreal μαζί με τον γιο της, δήλωσε ότι η οικογένεια διατηρεί τη δέσμευσή της στη L’Oreal.

Στη Nestle, ανήκει λίγο πάνω από το 23% της L’Oreal.

Υπάρχει όμως η συμφωνία με την οικογένεια Μπετανκούρ, ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους όσο βρίσκεται εν ζωή η Λιλιάν Μπετανκούρ και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το θάνατό της.

«Αναπόφευκτα θα πυροδοτηθούν τώρα εκ νέου εικασίες για τις προθέσεις της Nestle αναφορικά με το ποσοστό της στην L’Oreal».

Αυτό, ανέφεραν αναλυτές της Jefferies και πρόσθεσαν:

«Αυτό δημιουργεί την προοπτική η L’Oreal είτε να αγοράσει το ποσοστό ή ίσως ακόμα και η Nestle να εξαγοράσει εξ ολοκλήρου την L’Oreal».

Η μετοχή της Nestle σημείωσε άνοδο κατά 1,1% ενώ η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρίας Sanofi, στην οποία η L’Oreal έχει επίσης ποσοστό 9%, ενισχύθηκε κατά περίπου 1%.

Σήμερα ο όμιλος έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 90.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο.

Ο βίος και η πολιτεία της Λιλιάν Μπετανκούρ

Η Λιλιάν Μπετανκούρ, η “χρυσή” κληρονόμος της αυτοκρατορίας των καλλυντικών L’Oreal, πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε ηλικία 94 ετών.

Ήταν στη 14η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους που συντάσσει το περιοδικό Forbes.

Η περιουσία της ανερχόταν στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν επίσης η δεύτερη πλουσιότερη Γαλλίδα, μετά τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη της LVMH, Μπερνάρ Αρνό.

Η κληρονόμος της L’Oreal έπασχε από Αλτσχάιμερ, είχε τεθεί υπό κηδεμονία.

Δεν εμφανιζόταν δημοσίως από το 2012, τη χρονιά δηλαδή που αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και εγκατέλειψε όλες τις διευθυντικές ευθύνες της.

Από μικρή στον κόσμο των καλλυντικών

Η Λιλιάν Ενριέτ Σαρλότ Σιλέρ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στο Παρίσι.

Η μητέρα της πέθανε όταν η Λιλιάν ήταν μόλις 5 ετών.

Είχε στενή σχέση με τον πατέρα της, τον ιδρυτή της L’Oreal Εζέν Σιλέρ ο οποίος ήταν και ο δημιουργός της συνθετικής βαφής μαλλιών.

Στα 15 της ξεκίνησε να εργάζεται ως μαθητευόμενη στο πλευρό του.

Το 1950 παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ και επτά χρόνια αργότερα, με τον θάνατο του πατέρα της, κληρονόμησε την εταιρεία του.

Ο σύζυγός της, είχε κατηγορηθεί ότι ήταν συνεργάτης των ναζί στην “κυβέρνηση του Βισί” το 1940.

Ο Αντρέ Μπετανκούρ

Όσο ήταν καλά στην υγεία της, η βίλα της στο Νεϊγί το πιο ακριβό προάστιο του Παρισιού, ήταν το επιχειρησιακό της κέντρο.

Ζούσε σε ένα σπίτι που έμοιαζε με ξενοδοχείο. Δεκάδες υπηρέτες για ό,τι μπορούσε να ζητήσει η καρδιά της.

Καμαριέρες και μαγείρισσες, κομμωτές, αμπιγιέζ και γυμναστές είναι το προσωπικό που απασχολούσε μόνιμα και μόνο για τις δικές της ανάγκες, αφού σε αυτή τη βίλα ζούσε μόνη της.

Η καθημερινότητα της Λιλιάν Μπετανκούρ ξεκινούσε στις επτά το πρωί με ένα πλούσιο τραπέζι γεμάτο φρούτα, χυμούς, βουτυρωμένα ψωμάκια και μαρμελάδες, που ήταν το αγαπημένο της γλυκό.

Διάβαζε όλα τα περιοδικά και τις εφημερίδες και στην συνέχεια κολυμπούσε στην πισίνα της για τουλάχιστον πενήντα λεπτά υπό τις οδηγίες του προσωπικού γυμναστή της.

Και μετά και μέχρι αργά το βράδυ με ένα διάλλειμα μίας ώρας το μεσημέρι για ξεκούραση, η πρόεδρος της L’Oreal ασχολιόταν με την εταιρία της.

Η θυελλώδης σχέση της Μπετανκούρ με την κόρη της

Η Λιλιάν Μπετανκούρ είχε μία κόρη και δύο γιους. Με τους γιους της είχε επαφές και καλές σχέσεις. Όχι όμως και με την κόρη της.

Σε μια συνέντευξή της στο «Paris Match» η Λιλιάν Μπετανκούρ μίλησε για την κόρη της με λόγια απαξιωτικά.

Είπε ότι από μικρό κορίτσι ήταν ένα πλάσμα που δεν την ικανοποιούσε τίποτα.

Ότι δεν ήταν ποτέ της δραστήρια και ότι ήταν αδιάφορη και αμέτοχη σε ό,τι αφορούσε την επιχείρησή τους, γι’ αυτό όπως είπε, και δεν την προετοίμασε για να τη διαδεχθεί στο τιμόνι της L’Oreal.

Όμως, αφού πέθανε ο πατέρας της Αντρέ, η Φρανσουάζ Μπετνκούρ έκανε αγωγή στη μητέρα της  διεκδικώντας μερίδιο της εταιρείας.

«Oλα τώρα γίνονται για τα χρήματα» είχε πει η Λιλιάν Μπετανκούρ.

Δεν έκρυψε το ότι δεν πίστευε πως με την κόρη της μπορεί να τα ξανάβρισκαν κάποτε, ούτε και ήξερε αν ήθελε να γίνει αυτό πια.

«Είναι καλύτερα έτσι. Κουράστηκα στη ζωή μου να παλεύω για σχέσεις που δεν περπατάνε.

Ας πούμε πως απλώς δεν είχαμε την τύχη να καταλάβουμε η μία την άλλη. Ας τα αφήσουμε έτσι τα πράγματα», είχε πει.

Το σκάνδαλο Μπετανκούρ και ο Νικολά Σαρκοζί

Το σκάνδαλο της L’Oreal ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που ξέσπασαν εις βάρος της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί.

O υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ κατηγορήθηκε ότι πήρε κάτω από το τραπέζι 150.000 ευρώ από την Μπετανκούρ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία είχε δηλώσει ότι η οικογένεια Μπετανκούρ στήριζε με «φακέλους» γεμάτους χρήματα τις πολιτικές εκστρατείες του Σαρκοζί.

https://twitter.com/nassimo94/status/911119325720928256

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις