Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Με αργούς ρυθμούς οι φορολογικές δηλώσεις – Δόθηκε η πρώτη παράταση

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 3,3 δισ. ευρώ το 2020

Με χαμηλές ταχύτητες συνεχίζονται να υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόλις οι μισές, ενώ πέρυσι περίπου την ίδια εποχή είχαν υποβληθεί σχεδόν 2 εκατ. περισσότερες.

Βασικές αιτίες για την εικόνα αυτή είναι η απροθυμία των φορολογουμένων να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση, τα προβλήματα στο ανέβασμα κάποιων απαραίτητων στοιχείων για να υποβληθεί η δήλωση και βέβαια το γεγονός ότι εφέτος η ξεκίνησαν πιο αργά από κάθε άλλη φορά.

Τροπολογία για παράταση στο μπόνους

Όπως είναι φυσικό σε αυτές τις περιπτώσεις η παράταση αποτελεί μονόδρομο. Έτσι λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους που θα υποβάλλουν την δήλωσής τους μέχρι και τις 27 Αυγούστου να τύχουν της έκπτωσης 3% στην περίπτωση που πληρώσουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου εισοδήματος που τους έχει καταλογιστεί.

Με βάση τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ μέχρι χθες, είχαν μπει στο taxis 3,25 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ πέρυσι συνολικά είχαν υποβληθεί 6,44 εκατ. δηλώσεις.

Από αυτές τα 2,3 εκατ. είναι μηδενικές, ποσοστό 52,23, δηλαδή ούτε θα πληρώσουν φόρου, αλλά ούτε και θα λάβουν επιστροφή.

Τα 1,365 εκατ. είναι χρεωστικά, το 30,55% με τον συνολικό αναλογούν φόρο να ανέρχεται σε 1,053 δις, δηλαδή κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 771 ευρώ.

Πιστωτικά είναι σχεδόν 770 χιλιάδες εκκαθαριστικά, το 17,22% και το συνολικό ποσό επιστροφής είναι 175 εκατ., δηλαδή κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενος θα πάρει πίσω 227 ευρώ.

Ποιους αφορά 

Τα στοιχεία ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε παράταση του μπόνους 3% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, έως τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση για τους φορολογούμενους θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Με βάση το ισχύον καθεστώς, η έκπτωση φόρου 3% αφορά μόνο φορολογούμενους οι οποίοι θα υποβάλουν τη δήλωσή τους ως τις 28 Ιουλίου και θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ έως το τέλος του μήνα.

Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη λήγει η πρώτη προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις και έως τις 27ης Αυγούστου εφόσον καταβάλουν την πρώτη και δεύτερη δόση φόρου έως τότε.

Ωστόσο με βάση το ισχύον καθεστώς, στην περίπτωση αυτή, έχαναν την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα αιτήματα για παράταση και πέρα από το τέλος Αυγούστου είναι μαζικά από την πλευρά των λογιστών οι οποίοι και έχουν κληθεί να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος την περίοδο της πανδημίας, αφού μέσα από αυτούς πέρασε σχεδόν το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις