Έναν μεγάλο διαγωνισμό τόσο σε προϋπολογισμό όσο κυρίως σε σημασία για την αντιπυρική θωράκιση περιοχών της Ελλάδας μέσω δημιουργίας μικτών σχετικών ζωνών προστασίας, σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις εκατέρωθεν δασικών δρόμων, προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση της μελέτης και η υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Μικτών Αντιπυρικών Ζωνών σε δασικούς δρόμους των Π.Ε. Εύβοιας, Έβρου, Μεσσηνίας και Λακωνίας αρμοδιότητας Δασαρχείων Αλιβερίου, Ιστιαίας, Λίμνης, Χαλκίδας, Διδυμότειχου, Καλαμάτας, Σπάρτης και Κυπαρισσίας», εκτιμώμενου ύψους 38,4 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η δράση υποδιαιρείται σε οκτώ τμήματα που αφορούν στα Δασαρχεία Αλιβερίου, Ιστιαίας, Λίμνης, Χαλκίδας, Διδυμοτείχου, Καλαμάτας, Σπάρτης και Κυπαρισσίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να γίνουν και εργασίες αποκατάστασης εκτάσεων, εργασίες εκσκαφών, κλάδεμα δένδρων και θάμνων, υπηρεσίες σχετιζόμενες με την υλοτομία, μεταφορά κορμών και δένδρων στο εσωτερικό του δάσους, υπηρεσίες υλοτόμησης, υπηρεσίες δασοκομίας, υπηρεσίες διαχείρισης δασών, υπηρεσίες Ψηφιακής Χαρτογράφησης κ.α.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με ποιον τρόπο, όμως, σε αυτή την φάση έγινε η σχετική επιλογή των παραπάνω περιοχών; Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ και τη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού, για τη διαμόρφωση των 8 τμημάτων λήφθηκαν υπόψη γεωγραφικά κριτήρια, όπως, π.χ., ότι οι εκτάσεις όπου θα υλοποιηθούν οι εργασίες εκτείνονται σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος, σε διαφορετικές Δασικές Υπηρεσίες που ανήκουν διοικητικά σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, μορφολογικές συνθήκες, συνθήκες βλάστησης κ.α.. Ειδικότερα για τους δασικούς δρόμους της Π.Ε. Εύβοιας σε περιοχές ευθύνης των Δασαρχείων Αλιβερίου, Ιστιαίας, Λίμνης και Χαλκίδας κρίθηκε σκόπιμη η υποδιαίρεση τους στα 4 αυτά τμήματα συνυπολογίζοντας τον όγκο του φυσικού αντικειμένου, τη χωροθέτηση των εν λόγω εργασιών σε γειτνιάζουσες περιοχές και το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους. Επίσης, με την προτεινόμενη ομαδοποίηση οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι επιτυγχάνεται αποδοτικότερη, πιο ευέλικτη, ευχερή διαχείριση του έργου συνολικά από τεχνικής άποψης και από πλευράς συνδυασμού των απαιτούμενων εργασιών και των χρονικών ορίων. Με τον τρόπο αυτό η παράδοση του έργου για το σύνολο των εκτάσεων καθίσταται εφικτή εντός της συμβατικής προθεσμίας, η οποία λαμβάνει υπόψη την αντιπυρική περίοδο του 2024, ενώ εξοικονομούνται πόροι.
Επίσης, η προτεινόμενη ομαδοποίηση των εργασιών ανά τμήμα συντείνει στην επίτευξη των στενών χρονοδιαγραμμάτων και οροσήμων (ανάδειξη προσωρινών αναδόχων), που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας, ενώ εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή οικονομικών φορέων για την ανάληψη της σύμβασης που αφορά στις μικρότερες επιμέρους εκτάσεις.