Επιχειρήσεις

Hellenic Energy – Neste: Καύσιμα SAF σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια

Η Hellenic Energy επεκτείνει τη συνεργασία που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια με την εταιρεία Neste για την προμήθεια βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων στην Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών και την επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα.

Αποτέλεσμα της συνέργειας της Hellenic Energy με την Neste, που πλέον ισχυροποιείται, είναι πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα καύσιμα του μείγματος Neste MY Sustainable Aviation Fuel (SAF) διακινούνται και μέσω πλοίων, εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες.

Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διανομή τους σε όλα τα αεροδρόμια ανά την επικράτεια, παρέχοντας τη δυνατότητα στις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αξιοποιήσουν μία διαθέσιμη και στη χώρα μας επιλογή, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα ταξίδια τους.

Η νέα συμφωνία των δύο ενεργειακών Εταιρειών έρχεται εν μέσω της θερινής τουριστικής περιόδου που αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, καθώς καταφτάνουν δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Επισημαίνεται ότι, η χρήση των καυσίμων SAF έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως βασικός παράγοντας στην προσπάθεια για μείωση των εκπομπών από τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά η διαθεσιμότητα επαρκούς ποσότητάς τους αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον κλάδο της αεροπορικής βιομηχανίας.

saf aegean

Η νέα συμφωνία της Hellenic Energy με την Neste, παγκόσμιο ηγέτη στα SAF, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτήν την προσπάθεια. Παράλληλα, η έλευση του καυσίμου στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης, αντί οδικώς, βοηθάει στη μείωση των συνολικών εκπομπών για όλο τον κύκλο ζωής του καυσίμου.

Ο Ανώτερος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων και Συμμετοχών της Hellenic Energy, κ. Διομήδης Σταμούλης, δήλωσε: «Από το 2022, πρώτη η Hellenic Energy είχε εξασφαλίσει την προμήθεια των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων της Neste στην Ελλάδα. Η επέκταση της συνεργασίας μας συνάδει με τον στρατηγικό μας στόχο να γίνουμε πάροχος προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και να μειώνουμε συνεχώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας. Επιδίωξή μας είναι να βοηθήσουμε τους προμηθευτές αεροπορικών καυσίμων, τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προετοιμαστούν έγκαιρα για τους επερχόμενους υποχρεωτικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα SAF, που θα ξεκινήσουν το 2025.

Αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, όταν μέσω της θυγατρικής μας ΕΚΟ ξεκινήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να ανεφοδιάζουμε με SAF τα αεροσκάφη της AEGEAN για τις πτήσεις της που αναχωρούν από το Αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο καταγράφηκε ως το 7 ο στον κόσμο με δυνατότητα παροχής με καύσιμο SAF. Τώρα, αυτή η προσπάθεια επεκτείνεται για το σύνολο του κλάδου στην Ελλάδα με ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες και σε περισσότερα αεροδρόμια».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Renewable Aviation Business της Neste κ. Alexander Kueper, ανέφερε: «Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα είναι μια άμεσα διαθέσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα αεροπορικά ταξίδια. Η συνεργασία μας με την Hellenic Energy για την παροχή SAF στην Ελλάδα υπογραμμίζει τόσο τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τις αεροπορικές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και τη σημασία της συνεργασίας με φιλόδοξους εταίρους για την αύξηση της διαθεσιμότητας και της υιοθέτησης των SAF. Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη σύμπραξή μας με την Hellenic Energy».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Η μαγεία του θεάτρου, δώρο για τα παιδιά
Στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης της πρωτοβουλίας, η Τράπεζα έχει διαθέσει περίπου 6.000 εισιτήρια για παιδιά και εφήβους, ενώ οι συμμετέχοντες, μαζί με τους συνοδούς τους, έχουν παρακολουθήσει συνολικά 128 εξαιρετικές χριστουγεννιάτικες παραστάσεις
O Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, η Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
και ο Κωνσταντίνος Γλούμης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ και η ανάθεση του έργου θα πραγματοποιηθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα σε διαπραγμάτευση οι 1,23 δισ. νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Στην κύρια αγορά του ΧΑ επέστρεψε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με τον CEO να χτυπά το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο
Το logo της Τράπεζας Πειραιώς