Επιχειρήσεις

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πυλώνας» στήριξης οι Παραχωρήσεις – Τι έρχεται για ΗΛΕΚΤΩΡ και επιστροφή κεφαλαίου

Ανοιχτά για το προσεχές διάστημα, όσο και πιθανό να συμβούν, άφησε χθες (18.4.2024) ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθύμιος Μπουλούτας, τόσο το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους της εισηγμένης, όσο και αυτό της επίτευξης συμφωνίας με την Motor Oil, για εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα περιβάλλοντος – διαχείρισης απορριμμάτων. 

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο πλαίσιο ενημέρωσης αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, η επιστροφή κεφαλαίου θα τεθεί προς ψήφιση στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου. 

Για το θέμα του deal της ΗΛΕΚΤΩΡ, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι «τρέχει» η διαδικασία due diligence από την Motor Oil , προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί προσφορά, αλλά εκτιμά ότι θα έχουμε εξελίξεις εντός των επόμενων δύο μηνών, με τη διοίκηση της εισηγμένης να καλείται, εφόσον υποβληθεί προσφορά, να αποφασίσει για αυτήν.

Σε γενικές γραμμές, επιβεβαιώθηκε ότι ο τομέας των συμβάσεων παραχώρησης αποτελεί τον βασικό «πυλώνα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά και την πώληση των δραστηριοτήτων σε ενέργεια (ΑΠΕ στη Motor Oil), κατασκευή (ΑΚΤΩΡ στην Intrakat), αλλά και του εμπορικού πάρκου Smart Park στην Trade Estates του ομίλου Fourlis. 

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που έχει συγκεντρώσει ρευστότητα άνω των 650 – 700 εκατ. ευρώ, αναμένει και έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις παραχωρήσεις σε βάθος ετών. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η εισηγμένη, το 2023 τα έσοδα του κλάδου των Παραχωρήσεων ανήλθαν σε 283 εκατ. ευρώ έναντι 269 εκατ. ευρώ το 2022, επί συνόλου 387,5 εκατ. ευρώ για τον όμιλο (από συνεχιζόμενες δράσεις, δίχως αυτές που πουλήθηκαν), παρουσιάζοντας αύξηση 5,2% ή 14 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω αύξηση στα έσοδα οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους (+9,2%) και κυρίως στην Αττική Οδό (+9,5%), σε σχέση με πέρυσι.

Το EBITDA του κλάδου των Παραχωρήσεων κατά τη χρήση 2023 ανήλθε σε 180,2 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 242 εκατ. ευρώ για τον όμιλο), έναντι 151,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 18,9% ή 28,7 εκατ. ευρώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 64% το 2023 έναντι 56% πέρυσι.

Σημειώνεται ότι το EBITDA της χρήσης 2022 είχε επιβαρυνθεί με ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίς». Χωρίς την αρνητική αυτή επίδραση το συγκρίσιμο EBITDA του κλάδου ανέρχεται σε 160,5 εκατ. ευρώ και κατά συνέπεια η φετινή αύξηση αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Η μαγεία του θεάτρου, δώρο για τα παιδιά
Στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης της πρωτοβουλίας, η Τράπεζα έχει διαθέσει περίπου 6.000 εισιτήρια για παιδιά και εφήβους, ενώ οι συμμετέχοντες, μαζί με τους συνοδούς τους, έχουν παρακολουθήσει συνολικά 128 εξαιρετικές χριστουγεννιάτικες παραστάσεις
O Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, η Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
και ο Κωνσταντίνος Γλούμης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ και η ανάθεση του έργου θα πραγματοποιηθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα σε διαπραγμάτευση οι 1,23 δισ. νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Στην κύρια αγορά του ΧΑ επέστρεψε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με τον CEO να χτυπά το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο
Το logo της Τράπεζας Πειραιώς