Επιχειρήσεις

Φινάλε το 2026 για το λιγνίτη – Μετατρέπεται σε μονάδα αερίου η «Πτολεμαΐδα 5»

Το 2027 θα ξεκινήσει η μετατροπή της σε μονάδα ανοικτού κύκλου με ισχύ 350 MW

Η διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να αλλάξει καύσιμο στη μονάδα λιγνίτη «Πτολεμαΐδα 5», ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως μονάδα φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε χθες (26.3.2025) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα 2024, η «Πτολεμαΐδα 5» θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2026, όταν και θα αποσυρθεί δίνοντας έτσι τέλος στο λιγνίτη συνολικά στη χώρα μας.

Ακολούθως, το 2027 θα ξεκινήσει η μετατροπή της σε μονάδα ανοικτού κύκλου με ισχύ 350 MW. Μάλιστα, ο σταθμός θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει ως καύσιμο και το υδρογόνο σε μείγμα με το φυσικό αέριο.

Παράλληλα, έγινε γνωστή η πρόθεση της ΔΕΗ να επενδύσει σε κέντρα δεδομένων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η λογική είναι να συνδυαστεί η παραγωγή ενέργειας με νέα ζήτηση.

Σε πρώτη φάση εξετάζεται η κατασκευή ενός data center με ισχύ 300 MW εντός διετίας, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί στο 1 GW, αναλόγως των αναγκών.

Με αφορμή τα παραπάνω θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετοί ενεργειακοί όμιλοι βλέπουν στα κέντρα δεδομένων την ελπίδα για τόνωση της ζήτησης ηλεκτρισμού. Επιδιώκουν να αποκτήσουν παρουσία και στις δύο πλευρές της αγοράς, με επενδύσεις τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση, προκειμένου να επωφεληθούν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Η μαγεία του θεάτρου, δώρο για τα παιδιά
Στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης της πρωτοβουλίας, η Τράπεζα έχει διαθέσει περίπου 6.000 εισιτήρια για παιδιά και εφήβους, ενώ οι συμμετέχοντες, μαζί με τους συνοδούς τους, έχουν παρακολουθήσει συνολικά 128 εξαιρετικές χριστουγεννιάτικες παραστάσεις
O Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, η Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
και ο Κωνσταντίνος Γλούμης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ και η ανάθεση του έργου θα πραγματοποιηθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα σε διαπραγμάτευση οι 1,23 δισ. νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Στην κύρια αγορά του ΧΑ επέστρεψε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με τον CEO να χτυπά το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο
Το logo της Τράπεζας Πειραιώς