Επιχειρήσεις

Η Ε.Ε. βάζει στόχο τον πρώτο λειτουργικό σταθμό παραγωγής ενέργειας με πυρηνική σύντηξη

Να μετουσιώσει τη θεωρία σε πράξη επιχειρεί η Ευρώπη μέσω της νέας της πρωτοβουλίας

Ένα βήμα πιο κοντά επιδιώκει να έρθει η Ευρώπη στο να εκμεταλλευτεί εμπορικά την πυρηνική σύντηξη, μια ενεργειακή τεχνολογία που θεωρείται το “ιερό δισκοπότηρο” από τους ανθρώπους του κλάδου.

Πρόκειται για την αντίστροφη διαδικασία από ότι συμβαίνει στους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αντί να γίνεται ελεγχόμενη σχάση ατομικών πυρήνων, στη σύντηξη ενώνονται μεταξύ τους απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Μέχρι σήμερα η Ε.Ε. επένδυσε σημαντικά στην έρευνα για τη σύντηξη, όπως άλλωστε όλες οι μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα υπήρξαν ανάμεικτα, καθώς σημειώθηκε πρόοδος, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό. Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, και για όλα τα υπόλοιπα εγχειρήματα που έλαβαν χώρα σε τρίτες χώρες μέσα στις προηγούμενες δεκαετίες.

Η Ευρώπη διαθέτει τον πειραματικό αντιδραστήρα ITER, τη στιγμή που διεθνώς έχουν αρχίσει να αναδύονται νεοφυείς επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους. Έτσι, είναι ανοικτό ποιος θα φτάσει πρώτος στο κομβικό σημείο του να παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι αναλώνεται κατά την πυρηνική αντίδραση. Άπαξ και συμβεί αυτό, θα πρέπει εν συνεχεία να μειωθεί σταδιακά το κόστος σε επίπεδα ανταγωνιστικά προς τις άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής.

Πριν από μερικές ημέρες η διεύθυνση ενέργειας της Κομισιόν ανακοίνωσε μια διαδικασία συλλογής στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με τη σύντηξη, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα. Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά θα αξιολογηθούν και θα οδηγήσουν στη Στρατηγική Σύντηξης της Ε.Ε., που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια.

Όπως τονίζεται από τις Βρυξέλλες, η στρατηγική θα περιλαμβάνει τις δράσεις για να γίνει πρωτοπόρος η Ε.Ε. στην έρευνα της σύντηξης και για να αναπτύξει περαιτέρω τον ITER. Επίσης, θα καθορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του πρώτου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής αυτού του είδους.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. σκοπεύει να δομήσει ένα ανταγωνιστικό βιομηχανικό οικοσύστημα γύρω από τη σύντηξη, να προσελκύσει το κατάλληλο εργατικό δυναμικό και να τονώσει τη συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Με αφορμή τα παραπάνω, διαπιστώνει κανείς ότι καθώς η Ε.Ε. πληρώνει υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, κοιτάζει πλέον πολύ πιο σοβαρά εναλλακτικές λύσεις όπως η σύντηξη. Πρόκειται ασφαλώς για ένα στοίχημα και μάλιστα πολυδάπανο, που όμως έχει τα φόντα μακροπρόθεσμα να προσφέρει ένα τεράστιο τεχνολογικό και οικονομικό πλεονέκτημα στη Γηραιά Ήπειρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Τα βραβεία που χαράσσουν το μέλλον της ελληνικής νεανικής επιχειρηματικότητας
Για 16 συνεχόμενα χρόνια τα βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου δίνουν ώθηση σε νεανικές επιχειρήσεις να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, προσφέροντας το μεγαλύτερο έπαθλο στην ιστορία τους
Stelios Philanthropic Foundation 1
Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 5,9 δισ. ευρώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024 – Υποστηρίζει συνολικά 37.000 θέσεις εργασίας
Η συνολική επίδραση στα εθνικά δημόσια έσοδα ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας για το έτος 2024
Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 5,9 δισ. ευρώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024 – Υποστηρίζει συνολικά 37.000 θέσεις εργασίας