Επενδυτική ευκαιρία στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διακρίνει η τράπεζα Santander, παρά τη νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων, εκτιμώντας ότι η απόφαση του ομίλου να μην προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων αποτελεί ένδειξη χρηματοοικονομικής ισχύος και όχι αδυναμίας, ενώ οι θετικές επιδόσεις των αυτοκινητοδρόμων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2026 ενισχύουν την επενδυτική εικόνα της εταιρείας.
Σύμφωνα με την Santander, η χρηματιστηριακή αντίδραση στη μη πραγματοποίηση της έκδοσης ευρωομολόγων δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ο όμιλος διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και περιορισμένες άμεσες ανάγκες αναχρηματοδότησης, με τον οίκο να διατηρεί τη σύσταση outperform και την τιμή-στόχο των 62 ευρώ για τη μετοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως εξηγεί η Santander, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει χρονικό περιθώριο 12 μηνών για να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου, χωρίς να αντιμετωπίζει άμεση ανάγκη άντλησης κεφαλαίων. Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση να μην προχωρήσει στην έκδοση εκλαμβάνεται από τον οίκο ως κίνηση προστασίας των μετόχων.
Η Santander χαρακτηρίζει τη σημερινή χρηματιστηριακή αντίδραση αδικαιολόγητη και θεωρεί ότι δημιουργεί ευκαιρία αγοράς (buying opportunity), λαμβάνοντας υπόψη και τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο οι αυτοκινητόδρομοι του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ρευστότητα 1,9 δισ. ευρώ
Στο επίκεντρο της ανάλυσης βρίσκεται η χρηματοοικονομική διάρθρωση του ομίλου, με τη Santander να επισημαίνει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει δύο διακριτές κατηγορίες δανεισμού, με δικαίωμα αναγωγής (recourse) και χωρίς δικαίωμα αναγωγής (non-recourse).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δανεισμός με δικαίωμα αναγωγής αποτελείται εξ ολοκλήρου από εταιρικά ομόλογα, συνολικής ονομαστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ σε μεικτούς όρους, με τις λήξεις να κατανέμονται ομαλά στην περίοδο 2027-2032. Η επόμενη λήξη αφορά κοινό ομολογιακό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις (senior unsecured bond), ύψους 500 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2027.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Santander, στις 30 Ιουνίου 2026 τα μεικτά ταμειακά διαθέσιμα με δικαίωμα αναγωγής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχονταν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο του κεφαλαίου του ομολόγου που λήγει τον Ιούλιο του 2027.
Συνυπολογίζοντας τα 700 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Ιούλιο, τα προσαρμοσμένα μεικτά ταμειακά διαθέσιμα με δικαίωμα αναγωγής διαμορφώνονται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές το ύψος της επόμενης ομολογιακής λήξης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο οίκος εκτιμά ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτική πίεση και ότι η απόφασή της να εξετάσει την αγορά εταιρικών ομολόγων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν ευκαιριακή (opportunistic), χωρίς να υπαγορεύεται από ανάγκη αναχρηματοδότησης.
Σταθερό επιτόκιο στο 93% του χρέους
Η Santander αναδεικνύει επίσης τη σύνθεση του δανεισμού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημειώνοντας ότι το 77% του μεικτού χρέους της είναι χωρίς δικαίωμα αναγωγής, με σταθερό κόστος χρηματοδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια των αντίστοιχων παραχωρήσεων.
Παράλληλα, το 93% του συνολικού χρέους του ομίλου φέρει σταθερό επιτόκιο, γεγονός που, σύμφωνα με τον οίκο, περιορίζει σημαντικά την έκθεσή του στις μεταβολές των επιτοκίων.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα που επισημαίνει η Santander αφορά τους αυτοκινητοδρόμους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίοι επωφελούνται από αναπροσαρμογή 100% βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Στο 3,8% το μέσο κόστος δανεισμού
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Santander και στο χαμηλό κόστος χρηματοδότησης του ομίλου, το οποίο συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών υποδομών μεταφορών που καλύπτει. Στις 30 Ιουνίου 2026, το σταθμισμένο μέσο κόστος δανεισμού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων με και χωρίς δικαίωμα αναγωγής, διαμορφωνόταν στο 3,8%.
Εξαιρώντας τον δανεισμό χωρίς δικαίωμα αναγωγής, το μέσο κόστος του δανεισμού με δικαίωμα αναγωγής ήταν ακόμη χαμηλότερο, στο 2,5%.
Σύμφωνα με τη Santander, ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας, ομαλά κατανεμημένων ομολογιακών λήξεων, σταθερού κόστους χρηματοδότησης και θετικών επιδόσεων των αυτοκινητοδρόμων ενισχύει την επενδυτική εικόνα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον οίκο να διατηρεί τη σύσταση outperform και την τιμή-στόχο των 62 ευρώ.