Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μεγάλη «βουτιά» για πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Πτώση και για το ρεύμα

Μεγάλη «βουτιά» για πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Πτώση και για το ρεύμα

Σκωτσέζικο ντους προκαλεί στις αγορές η Κίνα, δημιουργώντας μεγάλη «βουτιά» για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ πτώση υπάρχει και για το ρεύμα.

Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, μετά τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Κίνα, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράψει σημαντική βουτιά η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές κατά την πρώτη ουσιαστικά ημέρα πλήρους λειτουργίας τους.

Παράλληλα συνεχίστηκε η πτώση για την τιμή του φυσικού αερίου που πλέον βρίσκεται μία ανάσα από τα χαμηλά 12μήνου και σίγουρα είναι αρκετά πιο χαμηλά από τα επίπεδα που ήταν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παράλληλα κάμψη παρουσίασε και η χονδρική τιμή του ρεύματος, έστω και αν παραμένει σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα από αυτά που παρατηρούνται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Χθες (03.01.2023) λοιπόν μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση, που πυροδοτεί και η κατάσταση στην Κίνα με την αύξηση των κρουσμάτων Covid, που αναμένεται να προκαλέσει μείωση της ζήτησης σε έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο, οδήγησαν τις τιμές στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και 2 εβδομάδες, ενώ και το αμερικάνικο φυσικό αέριο κυριολεκτικά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI παράδοσης Φεβρουαρίου παρουσίασε κάμψη 4,2% και διαμορφώθηκε στα 76,93 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το χαμηλότερο κλείσιμο για συμβόλαιο από τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Το Brent παράδοσης Μαρτίου βρέθηκε και αυτό σε ελεύθερη πτώση με απώλειες 4,4%, στα 82,10 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 22 Δεκεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου απώλεσε 4,7% στα 2,3612 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου αποδυναμώθηκε 6,3% στα 3,0865 δολάρια το γαλόνι.

Το αμερικάνικο φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε εντυπωσιακή πτώση 10,9% στα 3,988 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, αποτελώντας χαμηλό 11μηνου, δηλαδή από τον Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση οφείλεται στους εντεινόμενους φόρους για ύφεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναμένει το 1/3 των χωρών της παγκόσμιας οικονομίας να μπει σε οικονομική επιβράδυνση, ενώ ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Ντάντλι προβλέπει το ίδιο σενάριο για τις ΗΠΑ.

«Όλα αυτά δεν κάνουν τους επενδυτές να αισθάνονται πραγματικά καλά για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου», τονίζει ο Φιλ Φλιν, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο The Price Futures Group.

Μεγάλη πτώση χθες και για την τιμή του φυσικού αερίου που επιστρέφει στα προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή στην περιοχή των 70 ευρώ η MWh και συγκεκριμένα στα 70,89 ευρώ η MWh που ήταν στο τέλος της ημέρας για το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου, που είναι κοντά στα χαμηλά 12μηνου. Ανάλογη τιμή συναντάει κανείς στις αρχές Ιανουάριο του 2022.

Τέλος υποχώρηση της τάξης του 19% σημείωσε χθες η τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος και διαμορφώθηκε στα 218 ευρώ από 269 ευρώ προχθές. Η μέγιστη τιμή είναι 362 και η ελάχιστη 130 ευρώ με τη ζήτηση στις 135 γιγαβατώρες. Στο μείγμα παραγωγής 31,5% έχει το αέριο, 29,3% οι εισαγωγές, 21,3% οι ΑΠΕ, 13,1% ο λιγνίτης και 1,6% τα υδροηλεκτρικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις