Οικονομία

Μετά την αναβάθμιση η S&P προειδοποεί για το ελληνικό χρέος

Οσον αφορά στο χρέος ο οίκος Standard & Poor'sπροβλέπει ότι θα σταθεροποιηθεί σε ονομαστική βάση, σημειώνοντας μικρή πτώση στο 164% του ΑΕΠ το 2017, από το υψηλό του 177% του 2014.

Παρόλα αυτά, η S&P τονίζει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει ένα από τα υψηλότερα ανάμεσα σε όλα τα κράτη που αξιολογεί.

Η S&P συνδέει την περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας με την πορεία της ανάπτυξης και τονίζει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω εάν το ΑΕΠ αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται ή εάν το θεσμικό πλαίσιο ενισχυθεί σημαντικά.

Αντίθετα, τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενδεχομένως εξαιτίας των αποπληθωριστικών πιέσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι όρισμένα χαρακτηριστικά του όπως για παράδειγμα η μέση διάρκεια ωρίμανσής του, που διαμορφώνεται στα 15,8 χρόνια, έχοντας υπερδιπλασιαστεί από τα 6,3 χρόνια που ήταν το 2011, έχουν βελτιωθεί. Από το σύνολο του ελληνικού δημοσίου χρέους, το 72% είναι προς το δημόσιο τομέα, κάτι που σημαίνει ότι έχει επιτόκια κατώτερα των επιπέδων της αγοράς.

Μάλιστα, το μέσο επιτόκιο του χρέους αυτού είναι χαμηλότερο του 2%, δηλαδή μικρότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο διάστημα 2015-2017 (στο 2,8%).

Στην αναφορά της για την ανάπτυξη η S%P εκτιμά ότι ως το 2017 θα είναι σχετικά αδύναμη και το ΑΕΠ θα υπολείπεται κατά 20% σε σύγκριση με το 2007. Προσθέτει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 16% από το 2008 έως το 2013 έχει βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό, όμως, ο μικρός βιομηχανικός τομέας της Ελλάδας δεν έχει ωφεληθεί στον ίδιο βαθμό (σε αντίθεση με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία).

Οι επενδύσεις, που παραμένουν κατά 40% χαμηλότερες σε σχέση με το 2007, αναμένεται να ανακάμψουν, αλλά με αργούς ρυθμούς. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να ωφεληθεί μόνο σταδιακά από την τελική σταθεροποίηση της αγοράς απασχόλησης.

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση ο οίκος εκφράζει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει, σε γενικές γραμμές, να ακολουθεί τη σημερινή πολιτική,. Ο ίδιος αντιμετωπίζει το πολύπλοκο πολιτικό περιβάλλον σαν έναν παράγοντα που επιδρά αρνητικά στην αξιολόγηση.. και καταλήγει στο σκέλος αυτό λέγοντας ότι παρότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν στηρίξει τις δημοσιονομικές επιδόσεις και την πρόοδο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας, οι κοινωνικές εντάσεις και το ασθενές πλαίσιο των θεσμών επιμένουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Standard & Poor’s εκτόξευσε τη ΔΕΗ

Αναβάθμιση από τη S&P: Βήμα προς μείωση επιτοκίων και έξοδο στις αγορές

Έρχονται αναβαθμίσεις της Ελλάδας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα