Site icon NewsIT

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ το ευρώ “κατηφορίζει”

05.07.2012 | 23:19
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ το ευρώ “κατηφορίζει”

Σε πτωτική τροχιά μπήκε το ευρώ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% στο 0,75%.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2374 δολάρια από το επίπεδο των 1,2543 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2462 δολ.

Αρνητικά επηρέασαν το ευρώ οι δυσοίωνες προβλέψεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης. Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί οι κίνδυνοι που είχε διαγνώσει στο πρόσφατο παρελθόν η ΕΚΤ στο μέτωπο της ανάπτυξης. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη ενώ η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί.

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν τρείς συναλλαγές ύψους 3 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 25,88% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,43% να διαμορφωθεί στο 24,43%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,20%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,06%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,94%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,64%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε το 0,36%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version