Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μηταράκης: Αύξηση εισοδήματος σε συνταξιούχους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες

Μηταράκης: Αύξηση εισοδήματος σε συνταξιούχους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες

Πολύ καλύτερη χρονιά θα είναι το 2020 για τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ». Παράλληλα εξήγησε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους θα υπάρξει αύξηση των εισοδημάτων τους από το νέο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη η αύξηση των εισοδημάτων σε συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες θα προέλθει από «την μείωση φόρων, την αύξηση του καθαρού μισθού μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούλιο του 2020, από την μείωση της έκτακτης εισφοράς, και από την αύξηση των νέων κατώτατων μισθών».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, για τους συνταξιούχους το νέο ασφαλιστικό προβλέπει αυξήσεις συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 με 35 χρόνια δουλειάς, κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και την δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων.

“1 δισ. επιπλέον για τους συνταξιούχους”

«Συνολικά ο προϋπολογισμός του 2020 επενδύει 1 δισ. ευρώ επιπλέον στους συνταξιούχους και δείχνει έμπρακτα το κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ πρόσθεσε ότι , «ξεκινάμε μέσα στο 2020 την μείωση των εισφορών κατά 25% για τους μισθωτούς κλείνουμε την ψαλίδα μεταξύ του πολύ υψηλού εργατικού κόστους που έχει η Ελλάδα και των χαμηλών μισθών που εισπράττουν οι μισθωτοί και προχωράμε για τους ελεύθερους επαγγελματίες στη δημιουργία ενός φιλελεύθερου συστήματος επιλογής εισφορών στο οποίο ο κάθε αυτοαπασχολούμενος ανεξαρτήτως των ετών που έχει στο επάγγελμα και του εισοδήματος του θα μπορεί να επιλέγει το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που ταιριάζει και στο βιοτικό του επίπεδο που έχει σήμερα αλλά και στη σύνταξη που θέλει να πάρει».

Ακόμη ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «στις 10.000 ευρώ εισοδήματος δίνουμε επιστροφή 1.300 ευρώ και η αύξηση των ετήσιων εισφορών σε ετήσιο επίπεδο θα είναι περίπου 300 ευρώ. ‘Αρα ο ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει ένα κέρδος 1.000 ευρώ το χρόνο και παράλληλα διασφαλίζει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την πολιτική του ΣΥΡΖΑ».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε λόγο για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων ώστε να μην εξαρτώνται κάθε χρόνο από το εάν θα υπάρχει πλεόνασμα. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, θα ξέρουν πλέον ότι οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν, θα ξεφύγουμε από τα χρόνια της κρίσης και θα μπούμε σε πιο δίκαιες συντάξεις με χαμηλότερες εισφορές. Μάλιστα, ανέφερε ότι το 2019 η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

«Αυξήσαμε το κοινωνικό μέρισμα στα 215 εκατ. ευρώ. Αυτό αγγίζει 1 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ καταργήσαμε και το ηλικιακό όριο για τα ΑμΕΑ. Επίσης, το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται μέχρι και 52% και αυτά τα χρήματα τα δίνουμε τώρα, μέσα στον χειμώνα. Όχι το καλοκαίρι», τόνισε.

“Τον Φεβρουάριο η διαδικασία για τον νέο κατώτατο μισθό”

Αναφερόμενος στο θέμα των διαβουλεύσεων για το νέο κατώτατο μισθό, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «τον Φεβρουάριο θα αρχίσει η διαδικασία για την διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού. Θα γίνει η μελέτη που προβλέπεται, οι κοινωνικοί εταίροι θα πουν τις απόψεις τους με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο για το ύψους του κατώτατου μισθού.

‘Αρα, θα ξεκινήσει η διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος και από κει και πέρα θα δούμε τα συμπεράσματα των κοινωνικών εταίρων». Στο θέμα της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού ο κ. Μηταράκης ανέφερε τα εξής: «Κανείς δεν μπορεί να βάλει βέτο στην κυβέρνηση. Κάθε κοινωνικός εταίρος μπορεί να έχει την άποψη του στο θέμα του κατώτατου μισθού, αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί και καθορίζει και ο κατώτατος μισθός είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

“Είμαστε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο”

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ο κ. Μηταράκης σημείωσε : «Θέλω να επισημάνω τρία σημεία. Πρώτον, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο. Δεύτερον έχουμε μια πολύ ισχυρή στρατηγική θέση η οποία επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες από όλες τις διεθνείς επαφές της χώρας και τρίτον είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Και στα νησιά και σε όλη την χώρα.

Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί, η Ελλάδα έχει εκφράσει την θέση της και το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως με το μέρος μας και σας επισημαίνω ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνει η χώρα μας για τον αγωγό «East Med» είναι μια σημαντική εξέλιξη που τονίζουν την γεωπολιτική θέση της χώρας μας».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις