Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Νέα άνοδος των δεικτών στην Νέα Υόρκη – Άλμα κατά 2,2% για τον Nasdaq – Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο

Νέα άνοδος των δεικτών στην Νέα Υόρκη – Άλμα κατά 2,2% για τον Nasdaq – Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο

Εντυπωσιακό ριμπάουντ για τον Nasdaq, που μετά τις σημαντικές απώλειες της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε σημαντική άνοδο, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισε και ο Dow Jones παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Boeing δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, συμπληρώνοντας έτσι τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 216,90 μονάδες ή 0,58% και έκλεισε στις 37.683,01 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 66,30 μονάδες ή 1,41% και διαμορφώθηκε στις 4.763,54 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 319,70 μονάδες ή 2,2% και έκλεισε στις 14.843,77 μονάδες.

Η μετοχή της Boeing κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 8%, μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να καθηλώσει κάποια από τα αεροσκάφη 737 Max 9 της εταιρείας για ελέγχους, λόγω του περιστατικού με την αποκόλληση ενός κομματιού της ατράκτου σε αεροσκάφος της Alaska Airlines.

Η μετοχή της αεροπορικής εταιρίας ανακοίνωσε ότι έχει ακυρώσει πάνω από 200 πτήσεις μετά την απόφαση της Υπηρεσίας να καθηλώσει τα αεροσκάφη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της Alaska Air Group να σημειώσει μικρές απώλειες 0,2% αν και βρέθηκε στις αρχικές συναλλαγές να χάνει πάνω από 4%.

Την ίδια στιγμή ο τίτλος της Spirit AeroSystems, της εταιρείας που κατασκευάζει την άτρακτο στα αεροσκάφη αυτά, υποχώρησε 11%, ενώ βρέθηκε να σημειώνει βουτιά 15% στα χαμηλά της ημέρας.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, ήταν η υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα, καθώς και οι σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο. Οι επενδυτές είδαν την υποχώρηση, και μάλιστα σημαντική, της τιμής του «μαύρου χρυσού» ως ένα θετικό μήνυμα στην κατεύθυνση μείωσης του πληθωρισμού. Η απόδοση στο 10ετές έχασε 4 μονάδες βάσης, στο 4,001% από 4,041%, το βράδυ της Παρασκευής.

Κρίσιμη είναι η ανακοίνωση της προσεχούς Πέμπτης, όπου θα δημοσιευτεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Δεκέμβριο, μια κρίσιμη μέτρηση που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σημαντική πτώση. Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 4,1% ή 3,04 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε στα 70,77 δολάρια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις 16 Νοεμβρίου.

Το Brent παραδόσεων Μαρτίου, υποχώρησε 2,64 δολάρια ή σχεδόν 3,4% στα 76,12 δολάρια. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της Saudi Aramco να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης για όλες τις περιοχές το Φεβρουάριο, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης εν μέσω των ιδιαίτερα αδύναμων ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις