Νέα απειλή Ρέγκλινγκ: Αν σταματήσετε τις μεταρρυθμίσεις, ξεχάστε τα μέτρα για το χρέος

Σαφές μήνυμα στα όρια της απειλής από τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Αν η Ελλάδα σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα ανασταλούν τα μέτρα για το χρέος.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε τη Δευτέρα (23.07.2018) εκδήλωση στο Μόναχο, με θέμα: «Που βαδίζεις Ευρώπη; Ο ρόλος του ESM». Και από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην Ελλάδα.

«Για το μέλλον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της. Αν υποχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν. Η Αθήνα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ESM έως ότου αποπληρωθούν πλήρως όλα τα δάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.

«Προειδοποίησε» δε την Ελλάδα ότι παραμένει υπό τον έλεγχο και των αγορών. «Η Ελλάδα γνωρίζει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν σταθερά και θα αξιολογούν τη χώρα, όπως ακριβώς και άλλες χώρες που ήταν προηγουμένως σε πρόγραμμα. Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι η οικονομική πολιτική να συνεχίσει να στοχεύει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος».

Ρέγκλινγκ: Ελλάδα όπως… Γερμανία

H Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα αποτελεί μαζί με τρία ακόμη θέματα – την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τη χρησιμότητα δημοσιονομικών δυνατοτήτων και τον μελλοντικό ρόλο του ESM – τα πιο αμφιλεγόμενα στη Γερμανία.

«Μπορεί να ρωτήσετε», είπε, «αν η Ελλάδα θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει τα χρήματα που έχει δανεισθεί. Η απάντησή μου στο ερώτημα αυτό είναι: ναι, μπορεί. Οι οικονομίες που έχουν εξασθενήσει από μία κρίση, μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια διάσωσης στο σύνολό τους, ενόσω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους εκτείνεται στον χρόνο και δεν υπερβαίνει το κατώφλι του 15 έως 20% του ΑΕΠ».

Ο Ρέγκλινγκ θύμισε, επίσης, ότι η Γερμανία ωφελήθηκε από την επέκταση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της σε μεγάλο χρονικό διάστημα. «Μόλις το 2010 πλήρωσε την τελευταία δόση της συμφωνίας του 1953 του Λονδίνου για το γερμανικό χρέος – 57 χρόνια αργότερα», είπε.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι από το 2016 η Ελλάδα καταγράφει σταθερά ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, παρά το ότι το 2009 είχε ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. «Επομένως, η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία έχει επίσης ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Ποδαρικό στις αξιολογήσεις κάνει σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος ... Διαβάστε περισσότερα
Τράπεζα Ελλάδος: «Υψηλού κινδύνου 3 στα 10 δάνεια σε καθεστώς αναστολής δόσης»

Τράπεζα Ελλάδος: «Υψηλού κινδύνου 3 στα 10 δάνεια σε καθεστώς αναστολής δόσης»

Η Τράπεζα Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι συντάκτες της προβλέπουν αύξηση του αποθέματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών εξαιτίας της πανδημίας ... Διαβάστε περισσότερα
Πώς θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Πώς θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών για την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους ... Διαβάστε περισσότερα
REDS: Νέες εμπορικές συμφωνίες και επανεκκίνηση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του Smart Park

REDS: Νέες εμπορικές συμφωνίες και επανεκκίνηση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του Smart Park

Στην υπογραφή δύο νέων συμφωνιών εμπορικής μίσθωσης ακινήτων στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park στα Σπάτα προχώρησε η Γυαλού Εμπορική και Τουριστική, 100% θυγατρική της REDS ... Διαβάστε περισσότερα