Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Νέα αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία το Δεκέμβριο έφερε η απόσυρση των εκπτώσεων στα τιμολόγια ενέργειας

Νέα αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία το Δεκέμβριο έφερε η απόσυρση των εκπτώσεων στα τιμολόγια ενέργειας

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο, λόγω του γεγονότος ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αποσύρει φέτος την εφάπαξ έκπτωση στα τιμολόγια ενέργειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σήμερα (04.01.24) βάσει προκαταρκτικής – προσωρινής εκτίμησης (σ.σ. η τελική αναμένεται στις 16 Ιανουαρίου).

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν την αύξηση στο 3,7%. Ο επικεφαλής της  κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Χόακιμ Νάγκελ (Joachim Nagel), επισήμανε επίσης πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι προσωρινά.

Αυτό οφείλεται επίσης σε ένα στατιστικό αποτέλεσμα: πριν από ένα χρόνο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε εφάπαξ τις μηνιαίες δόσεις για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Aναλυτικά, η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας αναφέρει τα εξής:

Δείκτης τιμών καταναλωτή, Δεκέμβριος 2023

+3,7 % σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι (προκαταρκτικά)

+0,1 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (προσωρινά)

+5,9 % κατά μέσο όρο για το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (προσωρινά)

Εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, Δεκέμβριος 2023

+3,8 % σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι (προκαταρκτικά)

+0,2 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (προκαταρκτικό)

+6,0 % κατά μέσο όρο για το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (προσωρινά).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023. Ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού για το 2023 αναμένεται να είναι +5,9 %.

Η εξέλιξη των τιμών ενέργειας (+4,1% σε ετήσια βάση) τον Δεκέμβριο του 2023 επηρεάστηκε από ένα αποτέλεσμα βάσης ως αποτέλεσμα της “έκτακτης ενίσχυσης του Δεκεμβρίου”, βάσει της οποίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε τη μηνιαία έκπτωση για τα ιδιωτικά νοικοκυριά για φυσικό αέριο και θέρμανση σε εφάπαξ βάση τον Δεκέμβριο του 2022.

Το μέτρο αυτό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε επιβραδυντική επίδραση στον συνολικό δείκτη τον Δεκέμβριο του 2022 και, κατά συνέπεια, αυξητική επίδραση τον Δεκέμβριο του 2023.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων εξασθένησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο του 2023 σε +4,5 % σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Τον Νοέμβριο, οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας είχαν ωθήσει τον πληθωρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, με τις τιμές καταναλωτή να εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 3,2% εκείνη την περίοδο.

Σημειώνεται πως πληθωρισμός στη Γαλλία, επίσης, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα και το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε μετά τη μείωση της στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg.

Η ετήσια μέτρηση 4,1% ήταν υψηλότερη από το 3,9% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (04.01.24).

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (05.01.24) για τη ζώνη του ευρώ συνολικά αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός επανήλθε στο 3%, αν και αναμένεται να συνεχίσει την επιβράδυνσή του καθώς προχωράει το έτος.

Πριν τις ανακοινώσεις για τον πανεθνικό πληθωρισμό στη Γερμανία, η Handelsblatt είχε αναφέρει πως o πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αυξήθηκε και πάλι για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Στο πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,5% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κρατική στατιστική υπηρεσία στο Ντίσελντορφ. Τον Νοέμβριο, είχε ανέλθει στο 3,0%. Σε μηνιαία σύγκριση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% τον Δεκέμβριο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις