Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέα επιδείνωση στα οικονομικά της ΔΕΗ το 3ο τρίμηνο, παραδέχεται ο επικεφαλής Μ. Παναγιωτάκης

Νέα επιδείνωση στα οικονομικά της ΔΕΗ το 3ο τρίμηνο, παραδέχεται ο επικεφαλής Μ. Παναγιωτάκης

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ΔΕΗ και το μέλλον προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι δυσοίωνο. Ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας χθες στην Βουλή, έκανε λόγο για αρνητικές εξελίξεις γύρω από τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Ο Μ. Παναγιωτάκης απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Σκρέκα περί ανακοίνωσης ζημιών άνω των 100 εκατ. ευρώ και μηδενικού EBITDA, τόνισε ότι «τα αποτελέσματα το τρίτο τρίμηνο θα επιβαρυνθούν από την αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου άνθρακα. Δεν θα μηδενιστεί το EBITDA και εργαζόμαστε με την κυβέρνηση ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων, χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση».

Σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στη ΔEH δεν έγιναν αυξήσεις, καθιερώθηκε η έκπτωση συνέπειας, η εταιρία έχει απορροφήσει τις επιπτώσεις από την άνοδο των δικαιωμάτων CO2 και όσοι συνδιαλέγονται με την επιχείρηση θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την κοινωνική πολιτική. «Δεν είναι ικανοποιημένοι οι μέτοχοι της εισηγμένης καθώς δεν έχουμε διανείμει μέρισμα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρο. Και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε επιπρόσθετα ο Μ. Παναγιωτάκης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών για τον λιγνιτικό σταθμό του ΑΗΣ Αμυνταίου αλλά και για τον διαγωνισμό αποεπένδυσης των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Όπως σημείωσε, το Αμύνταιο περιλαμβάνεται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, το κείμενο του οποίου δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Αναφορικά με τον διαγωνισμό των λιγνιτικών, τόνισε πως «η αποεπένδυση είναι κομβικής σημασίας για τον ενεργειακό σχεδιασμό και πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία», ενώ χαρακτήρισε εύλογες τις παρατάσεις που δόθηκαν λόγω της τεχνικής δυσκολίας του εγχειρήματος.

Τέσσερις οι προτάσεις στον διαγωνισμό για το Αμύνταιο
Στο θέμα του λιγνιτικού σταθμού του ΑΗΣ Αμύνταιου, ο πρόεδρος της ΔEH επανέλαβε πως αν δεν πάρουν παράταση λειτουργίας οι σταθμοί του Αμύνταιου και της Καρδιάς, θα υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μέχρι να λειτουργήσει η «Πτολεμαΐδα V».

Αναφορικά με το μέλλον του ΑΗΣ Αμύνταιου, ο Μ. Παναγιωτάκης έκανε γνωστό ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμισή του. «Θα αποταθούμε σε ανεξάρτητο οίκο για τον διαγωνισμό», διευκρίνισε και επανέλαβε ότι «υπάρχουν τέσσερις προτάσεις, των ομίλων Μυτιληναίου, Κοπελούζου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Ο οίκος θα κρίνει τη συμφέρουσα λύση για τη ΔEH».

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις