Οικονομία

Νέα επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά 4 δισ – Το δημόσιο καλύπτει τα χρέη του ΕΛΓΑ

Τακτοποιούνται οι λογαριασμοί δύο κρατικών φορέων του ΕΛΓΑ και της ΑΤΕ Bank και λήγει μια εκκρεμότητα δέκα περίπου χρόνων.

Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει την πληρωμή των δανείων που είχε συνάψει ο ΕΛΓΑ κυρίως προς την Αγροτική Τράπεζα.

Με την τροπολογία ρυθμίζονται οφειλές 1.010.000.000 και ανάλογα αυξάνει το χρέος του ελληνικού δημοσίου.

Τα δάνεια αυτά είχε πάρει ο ΕΛΓΑ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το 2001 μέχρι και φέτος για την πληρωμή αγροτών που έπαθε ζημιές η παραγωγή τους και το κράτος είχε αναλάβει την αποζημίωση του (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.).

Συνολικά ο ΕΛΓΑ έχει πάρει δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους τριών δισ. περίπου ευρώ τα οποία έχει ήδη αναγνωρίσει το δημόσιο ως χρέος του κράτους και θα εξοφληθούν με κρατικά ομόλογα προς τις τράπεζες που τα χορήγησαν.

Με τη ρύθμιση των χρεών αυτών εξυγιαίνεται ο ΕΛΓΑ ο οποίος θα λειτουργεί πλέον και με νέο θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα ενισχύεται η κεφαλαιακή επάρκεια της Αγροτικής Τράπεζας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα