Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Νέο ιστορικό χαμηλό στα έντοκα γραμμάτια – Με μηδενική απόδοση το δημόσιο «σηκώνει» ένα δισ. από την αγορά

έντοκα γραμμάτια

Νέο ιστορικό χαμηλό για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Η σημερινή έκδοση του ΟΔΔΗΧ είχε μηδενικό επιτόκιο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν για διάστημα ενός έτους.

Συγκεκριμένα κατά τη δημοπρασία εντόκων 12μηνης διάρκειας το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 0,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου.

Το γεγονός αυτό που έρχεται σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές στέλνουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε σημειωθεί σε δημοπρασία εντόκων 12 μηνών ήταν το 0,07% τον Δεκέμβριο του 2019, όταν τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι ελληνικές μετοχές σημείωνα ράλι και βέβαια όταν δεν υπήρχε οικονομική κρίση.

Σήμερα ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται συνολικά να αντλήσει 1 δισ. ευρώ (με την αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών) αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στο 1,633 δισ. ευρώ με την έκδοση να καλύπτεται 2,61 φορές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις