Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Νέοι κανόνες στην αγορά από σήμερα: Τι αλλάζει για ΙΚΕΑ, Attica, Jumbo

Νέοι κανόνες στην αγορά από σήμερα: Τι αλλάζει για ΙΚΕΑ, Attica, Jumbo

Στην «μάχη» και σε πλήρη λειτουργία ρίχνονται από σήμερα (12.04.2021) μεγάλα σε επιφάνεια καταστήματα όπως ΙΚΕΑ και Jumbo, αλλά και τα εμπορικά κέντρα όπως τα Attica, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης που καταργεί τον ανώτατο αριθμό καταναλωτών που θα μπορούν να είναι μέσα στο κατάστημα.

Ο αριθμός αυτών διαμορφώνεται πλέον ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και λύνει τα χέρια των επιχειρήσεων που θεωρούσαν ασύμφορο και ζημιογόνο να είναι σε πλήρη λειτουργία και ο ανώτατος αριθμός πελατών να είναι οι 20, όπως ίσχυε μέχρι και το Σάββατο. Έτσι, ΙΚΕΑ, Jumbo και Attica “μπαίνουν” σε φουλ ρυθμούς. 

Παράλληλα από σήμερα θα είναι ανοικτά τα καταστήματα τόσο στην Θεσσαλονίκη με click away και την Πάτρα τόσο με click away, όσο και με click inside. Αντίθετα κλειστά θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα τα καταστήματα στην Κοζάνη, λόγω υψηλής επιδημιολογικής επιβάρυνσης.

Επίσης δεν θα λειτουργήσουν τα πολυκαταστήματα τύπου Mall αφού οι επιστήμονες δεν έδωσαν την «πράσινο φως» θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνο να λάβουν τώρα μία τέτοια απόφαση.

Στην σύσκεψη της Τετάρτης το θέμα της Κοζάνης και των Mall θα συζητηθεί και πάλι στην σύσκεψη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι μπαίνοντας σε στην τελική ευθεία για το Πάσχα και με σύμμαχο τον καλό καιρό η κίνηση θα αυξηθεί και ο τζίρος θα είναι ικανοποιητικός. Η πρώτη εβδομάδα πάντως δεν κινήθηκε ιδιαίτερα καλά. Μοναδική ημέρα με σημαντική κίνηση ήταν το Σάββατο.

Τι αλλάζει από σήμερα

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι από σήμερα αίρεται το ανώτατο όριο των 20 ατόμων για αγορές με την μέθοδο του click inside, που ίσχυε την περασμένη εβδομάδα, ανεξαρτήτου επιφάνειας για το κάθε κατάστημα.

Πλέον το όριο του αριθμού των πελατών διαμορφώνεται ως εξής:

  • για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ., ισχύει το ένα άτομο ανά 25 τ.μ.
  • για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ., για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης επιπλέον.

Για παράδειγμα στο ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο που είναι 25.000 τ.μ. θα μπορούν να εισέλθουν 270 άτομα, ενώ αν λειτουργούσε την περασμένη εβδομάδα θα ήταν μόλις 20.

Να σημειωθεί ότι για παράδειγμα το Attica στο City Link λειτούργησε μόνο το ισόγειο που είναι τα καλλυντικά, το Jumbo λειτούργησε και με click inside, αλλά οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να μείνουν εντός του καταστήματος για πάνω από μισή ώρα. Το ΙΚΕΑ δεν λειτούργησε με την μέθοδο click inside, τουλάχιστον στα μεγάλα καταστήματα.

Όπως έχει γίνει γνωστό τα Attica θα λειτουργήσουν και στους έξι ορόφους, ενώ η αλυσίδα ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι από αύριο Τρίτη 13 Απριλίου οι αγορές θα γίνονται και με click inside, στα μεγάλα της καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, ΙΚΕΑ Κηφισός, ΙΚΕΑ Θεσσαλία & ΙΚΕΑ Ιωάννινα. Με click away θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη λόγω των μέτρων που ισχύουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές δεν αλλάζει η διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ραντεβού προκειμένου να πάνε στο κατάστημα και είτε να το παραλάβουν έξω από αυτό (click away) ή θα μπουν μέσα σε αυτό για ψωνίσουν ή να δοκιμάσουν το προϊόν (click inside).

Η καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού γίνεται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη αποδεικτικό εγγράφου της αγοράς είτε ηλεκτρονικά είτε με sms στο οποίο θα υπάρχουν επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης και χρονικό διάστημα παραλαβής.

O καταναλωτής, αφού λάβει αποδεικτικό του ραντεβού του πρέπει να στείλει sms με το ονοματεπώνυμό του στο 13032 για τη μετάβασή του στο κατάστημα. Στη συνέχεια έχει στη διάθεσή του 3 ώρες για να πραγματοποιήσει τις αγορές του μέσα στις οποίες μπορεί να έχει κλείσει και παραπάνω του ενός ραντεβού. Υπενθυμίζεται πως για τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Στο 13032 οι καταναλωτές μπορούν να στείλουν μόνο ένα sms την ημέρα. Η παραλαβή των προϊόντων στο κατάστημα γίνεται μόνο από ένα άτομο και η πληρωμή για click away, μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις