Τρίτη, 21 Μαΐ
27oC Αθήνα

Νόμος Κατσέλη: Πετάνε έξω τους στρατηγικούς κακοπληρωτές!

Νόμος Κατσέλη: Πετάνε έξω τους στρατηγικούς κακοπληρωτές!

– “Ανοικτό βιβλίο” για τις τράπεζες όσοι θέλουν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη
– Οι λογαριασμοί θα ανοίγουν από τον Σεπτέμβριο είτε το επιτρέψει είτε όχι ο δανειολήπτης που έχει υποβάλλει αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας
– Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να κρυφτούν αφού οι τράπεζες θα ανταλλάσσουν και μεταξύ τους στοιχεία

Δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θα βρεθούν από τον Σεπτέμβριο αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου και μάλιστα σε βάθος πενταετίας. Ο μήνας της κρίσης είναι ο Σεπτέμβριος και αφορά περί τους 150.000 δανειολήπτες που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στόχος, με βάση τις αλλαγές που ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο και αυστηροποιούν το καθεστώς της προστασίας του νόμου Κατσέλη είναι να εντοπιστούν όσοι δανειολήπτες κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις, κρύβουν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία και ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος υπολογίζεται ότι 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η αξία των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Μάλιστα από τα δάνεια αυτά 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί.

Οι αλλαγές που δυσκολεύουν τα πράγματα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Οι δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής και εκκρεμούν στα δικαστήρια θα πρέπει να δηλώσουν οι ίδιοι ότι ότι δίνουν την άδεια για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου από τους πιστωτές τους. Αν δεν το κάνουν αυτό, από τον Σεπτέμβριο η άρση θα γίνεται αυτόματα και αν οι ίδιοι εκφράζουν αντιρρήσεις θα βγαίνουν εκτός του νόμου και θα χάνουν κάθε προστασία.

Επίσης, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρχει ανταλλαγή των στοιχείων μεταξύ των τραπεζών. Οι τράπεζες θα τροφοδοτούν με στοιχεία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα από την οποία όσοι έχουν έννομο συμφέρον θα μπορούν να αντλούν στοιχεία ώστε αν έχουν εικόνα από όλα τα δάνεια και τυχόν οφειλές αλλά και καταθέσεις του δανειολήπτη. Έτσι θα μπορούν να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκτιμάται ότι είναι το 20% όσων έχουν προσφύγει στο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από τις 15/09 και μετά όσοι βρεθούν να έχουν καταθέσεις τις οποίες έχουν αποκρύψει θα καλούνται να αποπληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια χωρίς καμία ρύθμιση.

πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις