Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Νούνης (ΕΛΕΤΕΑ): Ο νέος νόμος για τα ΤΕΑ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση

Νούνης (ΕΛΕΤΕΑ): Ο νέος νόμος για τα ΤΕΑ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση

Ως το κατεξοχήν θεσμικό σημείο αναφοράς για την παρουσίαση και ανάλυση των κυριότερων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, επιβεβαιώθηκε και φέτος το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργάνωσε σήμερα (04.04.24), η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ).

Ο Δρ. Χρήστος Νούνης αναφέρθηκε εισαγωγικά στην συμβολή της ΕΛΕΤΕΑ στο αναπτυξιακό άλμα που σημειώθηκε στον 2ο Πυλώνα από το 2018 έως σήμερα, καθώς στο διάστημα αυτό συστάθηκαν τα 18 από τα 28 υφιστάμενα σήμερα ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης ή ποσοστό 64% του συνόλου, στα οποία τα εγγεγραμμένα μέλη προσεγγίζουν τους 222.671 εργαζόμενους στις 31.12.2023.

Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα για τους ενεργά ασφαλισμένους, στάθηκε στο σήμερα, καθώς τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Νόμος 5078 του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας με σκοπό – βάσει του σχετικού άρθρου 1 αυτού – την συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προαιρετική επαγγελματική ασφάλιση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες να αναπτυχθεί περαιτέρω ο 2ος Πυλώνας Ασφαλιστικής Προστασίας, να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους προς όφελος των ιδίων και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

«Εάν παραλείψουμε το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τεσσάρων ετών για την θέση σε ισχύ ενός τέτοιου ολοκληρωμένου νομοθετήματος, η γενική εικόνα είναι ότι ο νέος νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση θεραπεύοντας προβληματικές και ενσωματώνοντας αρκετά εκσυγχρονιστικά στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ουσιαστική διείσδυση του 2ου Πυλώνα στην αγορά εργασίας και τον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας» είπε ο κ. Νούνης.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Πολιτεία, πολίτες και φορείς της αγοράς, να αναλάβουμε άμεσα δράση σχεδιάζοντας από κοινού στοχευμένες ενέργειες, ενημερωτικές πρωτοβουλίες και πολιτικές για την καλλιέργεια του συνταξιοδοτικού αλφαβητισμού και την εμπέδωση της αξίας της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω των διαθέσιμων κεφαλαιοποιητικών μηχανισμών του ασφαλιστικού μας συστήματος, ήτοι του ΤΕΚΑ, των επαγγελματικών ταμείων και των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων και κατέληξε ότι «o θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί μία εμπειρικά δοκιμασμένη λύση διεθνώς».

Θεσμική παρέμβαση μετά το χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΛΕΤΕΑ, έκανε ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι σταδιακά «ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα», αναπτύσσοντας το σκεπτικό γύρω από την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Απαιτείται εμπιστοσύνη και συναίνεση. Το στοίχημα της εμπιστοσύνης είναι κορυφαίο και για την επαγγελματική ασφάλιση και αποτελεί την λυδία λίθο της βιωσιμότητας. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού από το δεύτερο πυλώνα», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσακλόγλου, καταλήγοντας ότι η «η κυβέρνηση στηρίζει το θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης».

Ακολούθησε η ομιλία της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος κας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, η οποία αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα του νόμου «που δίνει την δυνατότητα σύστασης πολλαπλών ταμείων και από μικρούς εργοδότες, με αρμόδια εποπτική αρχή την ΤτΕ», η οποία θα έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Στη συνέχεια, η κα Βασιλική Λαζαράκου, Διδάκτωρ Νομικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος Δ.Σ. ESMA & IOSCO, μίλησε για τις κυριότερες αλλαγές που αφορούν στην «ίδρυση και σύσταση των πολυεργοδοτικών Ταμείων», διευκρινίζοντας τις δύο σημαντικές προκλήσεις, τον κανονισμό γνωστοποιήσεων αειφορίας των ταμείων, καθώς και τον «κανονισμό DORA», που αφορά στο κοινό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων.

Ακολούθως, η κα Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, BSc, MSc, Fellow of Hellenic Actuarial Society (FHAS), Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, μίλησε για τον Ν.5078 που «επιφέρει αλλαγές σχετικά με μακροχρόνια αιτήματα της αγοράς». Ο νόμος συντηρεί την πραγματική συνετή εποπτεία, όπως είπε η κα Κουσκουνά, και μεταξύ άλλων, ορίζει τις απαιτήσεις σχετικά με την επάρκεια κεφαλαίων και τη συμμόρφωση των ταμείων στους κανονισμούς.

Τη θέση του ΣΕΒ μετέφερε η κα Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια Τομέα Εργασιακών Σχέσεων ΣΕΒ, η οποία είπε ότι «ο ΣΕΒ υποστηρίζει και τους τρεις πυλώνες ασφάλισης καθώς και την κατάρτιση πολιτικής διαχείρισης δημογραφικού – συνταξιοδοτικού».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις