Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Νταβός 2024: Γερμανο – αυστριακό «φρένο» στα σενάρια μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος

Νταβός 2024: Γερμανο – αυστριακό «φρένο» στα σενάρια μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος

Ο πρόεδρος της Bundesbank προειδοποιεί κατά των πρόωρων συζητήσεων για μείωση των επιτοκίων. Και αυτό γιατί εκκρεμούν ακόμη σημαντικά στοιχεία, ενώ ο ίδιος δεν αναμένει ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό μέχρι το 2025.

Κατά την άποψη του προέδρου της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ (Joachim Nagel), οι συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων δεν είναι ακόμη κατάλληλες. “Θα πρέπει να περιμένουμε νέα δεδομένα”, δήλωσε ο Nagel σήμερα (15.01.24) στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Μεταξύ άλλων, εκκρεμούν ακόμη τα στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών.

Αυτό είναι “ένας λίγο μεγάλος άγνωστος”. “Θα ήθελα να δω πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι μισθοί στην ευρωζώνη τους επόμενους δώδεκα μήνες”, σημείωσε ο Νάγκέλ. Εάν ο πληθωρισμός πλησιάσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μπορεί να αλλάξει άποψη. Κατά την άποψή του, ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο στα μέσα του 2025. “Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε”.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε πρόσφατα στην ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera” ότι η ΕΚΤ θα έχει μια βάση για μια απόφαση σχετικά με πιθανές μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο.

Aκόμη πιο σκληρή γραμμή κράτησε ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, καθώς δήλωσε -από το Νταβός- πως “η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί επειδή αυτό που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι – νομίζω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι το άνοιγμα για κάτι πολύ πιο ευρύ, το οποίο θα επηρεάσει τη διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές εκεί”, συμπληρώνοντας πως “δεν θα πρέπει να βασιστούμε καθόλου στη μείωση του επιτοκίου για το 2024”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις