Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο κορονοϊός μόλυνε την πραγματική οικονομία! Έρχονται μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Σταϊκούρας

Πριν από λίγες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έλεγε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία, με αφορμή τον κορονοϊό, και θα παρέμβει εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Η ώρα της παρέμβασης προφανώς και έφτασε δεδομένου ότι η εξάπλωση του κορονοϊού είναι μεγάλη.

Σήμερα λοιπόν αναμένεται η ανακοίνωση των μέτρων που θα στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζομένους σε περιοχές όπου έχουν αρχίζουν να μολύνονται από τον ιό. Θα αφορούν τις περιοχές εκείνες όπου με κρατική εντολή έχει σταματήσει η λειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα τα μέτρα θα αφορούν την Ηλεία, την Αχαΐα και τη Ζάκυνθο όπου έχουν κατεβάσει «ρολά», θέατρα, σινεμά, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Click4more Κλειστά σχολεία στην Αττική λόγω κορονοϊού: Όλη η λίστα

Ψηλά στην ατζέντα για την περίπτωση των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή το σχέδιο  προβλέπει αναστολή της καταβολής ΦΠΑ για κάποιο διάστημα καθώς και της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Αυτά είναι τα δυο πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής τα οποία θα εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά  θα αναστέλλουν την λειτουργία τους προκειμένου να περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού. Αν χρειαστεί, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό, θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές της χώρας και θα αφορά πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Ειδικότερα για όλο εκείνο το διάστημα που επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές θα απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αλλά και από την καταβολή μισθών στους εργαζόμενους. Στην χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών εξετάσθηκαν και άλλα μέτρα όπως η επιδότηση από το δημόσιο των μισθών των εργαζομένων που θα μείνουν απλήρωτοι λόγω αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Για το μέτρο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε σκόπιμο να ληφθεί απόφαση αφού πρώτα τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου προκειμένου να συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά θα ανακοινώνονται σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη του ιού. Δηλαδή θα υπάρχει καθημερινή εξέταση των δεδομένων και ανάλογα να λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Δεσμεύσεις για… ρεύμα

Στη «μάχη» για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας μπαίνουν και οι δημόσιες υποδομές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και οι κρατικές ενεργειακές επιχειρήσεις προκειμένου να προλάβουν ή κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κρούσματα κορονοϊού στο προσωπικό τους.

Click4more Βαρύ το “χτύπημα” του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία

Ειδικότερα οι διοικήσεις της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ αλλά και των εταιριών Διαχείρισης ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ διαβεβαιώσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ακόμη και σε ακραίες συνθήκες, όπως πανδημίας. Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τους διευθύνοντες συμβούλους των προαναφερόμενων ΔΕΚΟ και τη συμμετοχή του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ζήτησε από τις εταιρίες να τον ενημερώσουν για τα εναλλακτικά σχέδια που έχουν ετοιμάσει ώστε να μην κινδυνεύσει η επάρκεια ρεύματος και φυσικού αερίου.

Δημοσιονομική χαλάρωση

Η Ελλάδα θα περιμένει βέβαια και το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τον κορονοϊό και εν συνεχεία θα πράξει ανάλογα και βέβαια σε πλήρη ταύτιση με τους ευρωπαίους.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Είναι πιθανό μάλιστα να μην έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, αλλά οι συζητήσεις να γίνουν εξ αποστάσεως και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το πρώτο ζητούμενο είναι το πώς θα ενσωματωθεί στην ελληνική πραγματικότητα της Ενισχυμένης Εποπτείας η πρόθεση του Eurogroup για ελαστικοποίηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτό που επιχειρείται είναι η Ελλάδα να μην κριθεί με ειδικούς όρους (δηλαδή με αποφάσεις που λαμβάνονται από το Eurogroup), αλλά με βάση το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύει για όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και αφορά αποφάσεις που θα λαμβάνει η Κομισιόν για προσωρινή απόκλιση από τον στόχο σε όρους ευρωπαϊκού εξαμήνου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις